Chinezen protesteren tegen Falun Gong

Van redactie buitenland

Zo'n 1 miljoen mensen uit de steden Fuzhou, Quanzhou en Zhangzhou in de Oost-Chinese provincie Fujian hebben afgelopen zondag hun naam en handtekening gezet op witte plakkaten uit protest tegen de Falun Gong-cultus en voor behoud van menselijke waarden in de Volksrepubliek. Het initiatief kwam van de Chinese vereniging "Anti-evil" (tegen sekten die misbruik maken van de bevolking)

Een door die vereniging uitgegeven verklaring zegt hierover: "Vrede en ontwikkeling moeten de hoofdlijn vormen in de nieuwe eeuw, de verspreiding van de Falun Gong-doctrine echter vernietigt ontelbare families en individuen. De schadelijke sekte schendt mensenrechten en probeert de volgelingen van Falun Gong geestelijk te intimideren", zo gaat de verklaring verder, "de sekteleider Li Hongzhi daagt de bestaande wetten uit en brengt het leven en de geest van vele mensen in gevaar".

De illegale activiteiten van de Falun Gong-sekte hebben grote schade aan de Chinese samenleving toegebracht en wekken grote publieke woede op. Het doel van de handtekeningencampagne tegen de Falun Gong-sekte is om de sekte uit te roeien, en zeker te stellen dat de bevolking in een gezonde en stabiele maatschappij verder kan leven.

Bron: People's Daily, 01-21-2001, vert. Piet Schouten