NCPN geeft brochure uit: 60 jaar Februaristaking 1941

In februari verschijnt de NCPN-brochure over de Februaristaking 1941. Het voorwoord van Jan Moelee en de inleiding publiceren we reeds hierbij. De brochure is te bestellen via Manifest, het partijkantoor of de afdelingen van de NCPN. De prijs is ƒ 4,50 excl. verzendkosten.

De Februaristaking 1941, 60 JAAR.
Uitgave NCPN en NCPN-jongeren, februari 2001

Voorwoord van Jan Moelee

Op 25 februari 2001 is het zestig jaar geleden dat de Februaristaking 1941 uitbrak. Over de staking op zich is in de achter ons liggende periode veel te doen geweest, in het bijzonder tijdens de Koude Oorlog zijn er veel pogingen gedaan om de betekenis van de staking teniet te doen, met hele en halve waarheden en leugens. Eén van de verhalen, die het hardnekkigst was en nog is, is het verhaal van de zogenaamde spontane staking, waarmee men probeert de organiserende en uitvoerende rol van de illegale CPN te ontkennen. Dat de communisten een vooraanstaande rol hebben gespeeld in het verzet mogen we afleiden uit het feit dat zestig procent van haar kader door de nazi's is omgebracht.

Ook nu wordt ons nog steeds in dichterlijke regels het beeld voorgehouden van 'een volk dat opstond voor een volk dat onder lag'. Echter de rol van de arbeidersklasse was beslissend.

Wie er in opstand kwamen op 25 februari 1941 in Amsterdam en omgeving, dat waren de arbeiders van de overheidsbedrijven, dat waren de metaalbewerkers, de scheepsbouwers, de vrouwen van de diverse fabrieken en kantoren. Zij gaven allen gehoor aan de oproep 'Staakt, staakt, staakt'. Zij gaven met de massale werkstaking, op dat moment het enige en machtigste wapen, de Duitse en Nederlandse nazi's een slag in het gezicht. Het waren de stakers uit die tijd, die op ondubbelzinnige wijze nee zeiden tegen het antisemitisme, het geweld en de intimidaties. Het is die moedige daad van strijdbare solidariteit uitgevoerd door de arbeidersklasse, de gewone vrouw en man uit het volk, die de staking en de herdenking ervan een aparte betekenis geeft die terug te vinden is in het Amsterdamse stadswapen: 'Heldhaftig, vastberaden, barmhartig'.

Inleiding

Partijbestuur NCPN en NCPN-jongeren

Zestig jaar na de februaristaking wil de communistische partij deze brochure opdragen aan de moedige strijders, die de bezetter trotseerden, de illegale CPN opbouwden en het verzet organiseerden.

Voor deze brochure verzamelden we materiaal uit de rijke geschiedenis van het communisme in ons land, uit de illegale WAARHEID, naoorlogse communistische publicaties en recente artikelen uit MANIFEST.

De belangstelling van jongeren voor deze geschiedenis en de communistische partij groeit en die jongeren willen zich organiseren. Dan is er materiaal nodig zónder de geschiedvervalsing, zónder 'Ausradierung' van de betekenis van de communistische partij. Zij willen leren van die rol en de betekenis, die de communistische partij had, weer kan en weer zal hebben.

Zij moeten weten hoe de communisten politiek waren toegerust om hun taak in de illegaliteit te kunnen vervullen. Waarmee was die generatie in 1940 geschoold en hoe kon zij tot de heldendaden in het nationale antifascistische verzet komen?

We willen met deze brochure de strijd van de communisten tegen het fascisme levend houden.

De NCPN blijft zich baseren op de beste tradities van de communistische beweging, waaronder die van de roemrijke Februaristaking. Uit die traditie kunnen de nieuwe generaties antifascisten veel leren!

'Duitsland wint voor Europa op alle fronten' was de Nazi-leus. Het fascisme werd toen militair verslagen, maar de opmars van racistische en neofascistische partijen en bewegingen is in Europa zeker nog niet definitief gestuit. Zolang kapitalisme bestaat, zolang imperialisme overheersend is, kan het naar het barbaarse wapen van het fascisme grijpen.

En in combinatie met de opbouw van een reactionaire, antidemocratische en asociale Europese staatsmacht, inclusief monetaire en gewapende machten, blijft het een levensgevaarlijke ontwikkeling. Hoogste waakzaamheid en strijd blijven geboden!

Herdenking Februaristaking

Het partijbestuur roept iedereen op om deel te nemen en te mobiliseren voor de herdenking op zondag 25 februari 2001. Zorg dat niemand nodeloos afwezig is. Laat juist bij deze herdenking zien dat de strijd tegen fascisme en racisme ook in deze eeuw met volle kracht zal worden voortgezet. Herdenk het volksverzet en de rol van de illegale CPN.