Vereniging Nederlands - Iraakse Kring

Ingezonden

Correspondentieadres: postbus 56876 1040 AV Amsterdam
Tel. & Fax.: 020-4110184 E-mail: brusselaers@free.zeelandnet.nl

De Nederlands-lraakse Kring organiseert een manifestatie en informatie-avond over IRAK. U wordt van harte uitgenodigd!

ZATERDAG 24 MAART 2001,
Aanvang: 16.00 uur

IRAK:
10 JAAR OORLOG
10 JAAR EMBARGO
10 JAAR ONGEBROKEN VERZET

Plaats: Pauluskerk Rotterdam (Mauritsweg 20)
Video: 10 jaar embargo: het woord aan Irak (Anja Van Peteghem)

Op 17 januari 2001 was het 10 jaar geleden dat de Golfoorlog begon. Een overmacht aan militair geweld werd op Irak losgelaten (een verhouding van 186 tegen 1), de meest gesofistikeerde wapens werden aangewend en, vooral, voor de eerste maal werd in een oorlogssituatie massaal gebruikgemaakt van munitie met verarmd uranium, met alle gevolgen van dien!

Op 6 augustus 1990 werd het totaalembargo tegen Irak ingesteld; nu meer dan 10 jaar later komen er scheuren in deze moorddadige maatregel, die aan de basis ligt van anderhalf miljoen doden!

Dennis Halliday, nam op 30 september 1888 ontslag als coördinator voor de humanitaire hulp van de VN in Irak uit protest tegen de genocide op het Iraakse volk: "Ik beschuldig de lidstaten van de VN-veiligheidsraad ervan schuldig te zijn aan genocide tegen het Iraakse volk (...). Dit ondermijnt volledig het VN-handvest, de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, de Conventies en Protocollen van Genève, de Conventies van Den Haag. Het ondermijnt de rechten van de vrouw, de rechten van het kind, de economische, sociale rechten,..., noem maar op!" (The Guardian, Australië, 3 mei 2000).

Hans von Sponeck, de opvolger van Dennis Halliday, nam ontslag op 13 februari 2000 uit protest tegen het aan Irak opgelegde embargo: "De Iraakse bevolking wordt alles ontzegd wat andere volkeren wel hebben: waardigheid, recht op een degelijk leven, recht op werk, recht op onderdak, recht op medische zorg en vooral recht op onderwijs". (Le Soir, 30 maart 2000).

Jutta Burghardt, directrice van het Wereldvoedselprogramma van de VN in Irak, nam uit protest ontslag op 15 februari 2000: "lrak kent een echt humanitaire tragedie. Geen enkel redelijk denkend mens die de gevolgen van de sancties op de bevolking kent, kan ontkennen dat Von Sponeck gelijk heeft".

Kofi Annan, VN-secretaris-generaal: "De Verenigde Naties hebben altijd aan de zijde van de zwakkeren en de noodlijdenden gestaan. Nu worden wij ervan beschuldigd de oorzaak te zijn van het lijden van een volledige bevolking": (Rapport voor de VN-veiligheidsraad 24 maart 2000).

Nog steeds voeren de VS en hun Britse vazallen bombardementen uit op Irak en nog steeds maken ze daarbij gebruik van munitie met verarmd uranium!

Solidariteit met het Iraakse volk ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de Golfoorlog!

Voor de opheffing van het embargo tegen Irak!

Voor de stopzetting van de slachting van Iraakse en Palestijnse kinderen!