"Kabila wilde vrede"

Zowel in het Westen, maar vooral in de Derde Wereld, zijn er gelukkig nog journalisten die over Kabila en de Congolese nationalisten een ander geluid laten horen dan dat van de meeste westerse media. Zo liet RTBf Abdulai Yerodia, Congolees minister van Opvoeding, aan het woord over het komplot dat de moord op Kabila voorbereidde.

Abdulai Yerodia; "Er is heel waarschijnlijk een netwerk geweest dat het complot heeft opgezet. In deze tijd van internet en van mondialisering was het brein achter de aanslag niet noodzakelijk op het terrein aanwezig. We kunnen ook door deductie het netwerk opsporen. Wat werd er vóór de moord gezegd? Wat zei men tijdens de dagen van de aanslag? Nog voor er duidelijkheid was, schreeuwden sommige doodgravers al met veel pretentie uit dat Kabila dood was. Terwijl wij alles deden om zijn leven te redden. Het is gewoon walgelijk hoe sommigen zich de rol van lijkendrager aanmeten." Interviewer: "Het afgelopen jaar hebben sommigen beweerd dat president Kabila de hinderpaal was op de weg naar vrede of naar het stoppen van de oorlog. Wie hem een obstakel noemde, vindt ook dat hij uit de weg moest worden geruimd. Dat is logisch. Maar Laurent-Désiré Kabila heeft nooit een land bezet, hij heeft nooit soldaten uitgezonden naar Rwanda, naar Burundi of naar Oeganda. Het tegenovergestelde is waar. Dat is de echte hinderpaal voor de vrede."

Abdulai Yerodia: "President Kabila had een vrij en democratisch land voor ogen, met vrije verkiezingen en grote transparantie. Vrije verkiezingen zijn slechts mogelijk in een onafhankelijk land, niet onder de laarzen van een bezetter. Zo staat het ook in de resoluties die de Veiligheidsraad daar herhaaldelijk heeft goedgekeurd."

Over de nieuwe president, Joseph Kabila

Abdulai Yerodia: "Van generaal-majoor Joseph Kabila is het niet in de eerste plaats zijn afkomst die maakt dat we hem apprecieren, en dat we van hem verwachten dat hij het land leidt naar de komende uitdagingen. Hij is gekozen omdat de verantwoordelijken unaniem van mening waren dat generaal-majoor Joseph Kabila in de gegeven omstandigheden 'the right man on the right place' was."

(Bron: RTBf, vrijdag 26 januari)

Foto - Abdulai Yerodia, Congolees minister van Opvoeding (Foto Solidair)