Kortbinnen

'ING wil af van elfhonderd banen'

Bank-verzekeraar ING is van plan ten minste elfhonderd banen te schrappen. Dat gebeurt bij de reorganisatie van het onderdeel investment banking buiten de VS. Het banenverlies zal vermoedelijk vooral de vestiging van

ING in het Londense financiƫle centrum treffen. Volgens de Britse krant (The Financial Times) zou die (ING Barings) overgaan naar ABN Amro, waar veertienhonderd van de 2500 medewerkers terecht zouden kunnen. De overige elfhonderd banen verdwijnen vooral bij het ondersteunend personeel. (HC, 29-1-2001)

"Lage inkomens halen moeilijk recht"

Voor mensen met een laag inkomen wordt het steeds moeilijker hun recht te halen. De geldkraan voor de gesubsidieerde advocatuur is de laatste jaren te ver dichtgedraaid. Dat vindt president G. Vrieze van de rechtbank in Leeuwarden. Volgens Vrieze moet iedere Nederlander de mogelijkheid hebben zgn. recht te halen. "Dat is niet langer het geval", constateert Vrieze. (Metro, 25-1-2001)

Aantal vrouwen en jongeren onder daklozen neemt toe

Het aantal vrouwen en jongeren dat geen dak boven het hoofd heeft, is de afgelopen jaren fors gestegen. Was in 1994 nog maar vijf procent van de dak- en thuislozen een vrouw, in 1999 was dat gestegen tot ruim een kwart. Ook bevinden zich meer jongeren jonger dan twintig jaar onder de dak- en thuislozen: drie procent in 1994, 21 procent in 1998 en in 1999 weer iets minder met 16 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos Instituut. (Resultaten van een kil paars beleid, nvdr) (Metro, 18-1-2001)

'Asielzoekers in de kou gezet'

Een uit Guinee afkomstige man is begin deze maand met onderkoelingsverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis in Emmen, nadat hij door het aanmeldcentrum in Ter Apel in de winterse kou op straat was gezet. Dat zeggen medewerkers van het aanmeldcentrum. De West-Afrikaan werd uit het centrum gezet omdat hij niet in aanmerking kwam voor een asielprocedure. Volgens de medewerkers van het centrum, die anoniem willen blijven omdat ze vrezen anders hun baan te verliezen (!!!, nvdr), heeft de man voor de poort gesmeekt of hij weer naar binnen mocht. De directie weigerde dat, aldus het personeel. In december zette de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) een jonge Afrikaanse vrouw in Ter Apel buiten de poort. De vrouw heeft zich geruime tijd in de omgeving van het aanmeldcentrum opgehouden. De vrouw is voor de jaarwisseling verdwenen. Binnen het aanmeldcentrum is bij een groep medewerkers weerzin ontstaan tegen het stringente beleid in Ter Apel. (HC, 23-1-2001)

Zorreguieta ligt slecht bij de Nederlanders

Koningin Beatrix moet er rekening mee houden dat de vader van Maxima, Jorge Zorreguieta, bij een meerderheid van de Nederlanders gevoelens van afkeer oproept. Ook wil 52 procent dat de vorstin zich iets aantrekt van het verzet tegen de aanwezigheid van de Argentijn bij een eventueel huwelijk van zijn dochter met kroonprins Willem-Alexander. Dat blijkt uit een representatieve steekproef die bureau Lagendijk heeft uitgevoerd voor het NCRV-programma Rondom Tien. Zorreguieta was tijdens het militaire (fascistische schrik- nvdr) bewind in Argentiniƫ staatssecretaris en later minister van landbouw. Volgens oud-Unesco-ambassadeur M. Mourik moeten de oud-machtshebbers worden vervolgd wegens misdaden tegen de menselijkheid en foltering. (andere onderzoeken komen tot andere conclusies, waaruit weer eens blijkt hoe ook dit soort onderzoeken onderdeel zijn van het politieke steekspel, nvdr) (HC, 26-1-2001)

Groei in aantal WAO-uitkeringen versneld

Het aantal uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid is in november 2000 met 3800 gestegen tot 949.900, een stijging van 0,4 procent. Dit is de hoogste stijging van het aantal uitkeringen in een maand in 2000. In de eerste tien maanden van 2000 steeg het aantal uitkeringen met gemiddeld 1950. Dat meldt het Landelijk Instituut sociale verzekeringen (Lisv). Het aantal werkloosheidsuitkeringen is in de maand november 2000 voor het eerst sinds januari vorig jaar gestegen. Eind november waren er 190.800 uitkeringen, een stijging in die maand met 4900 uitkeringen. Tussen eind november 1999 en eind november 2000 daalde het aantal WW-uitkeringen nog met 25.800, ofwel met 11,996. Het gemiddeld aantal lopende uitkeringen Ziektewet is in november over de gehele linie met 7200 gestegen tot 110.300, een groei van 7 procent. (Allemaal ontwikkelingen tijdens een grandioos draaiende economie, nvdr) (FD,26-1-2001)

FNV stelt bij tegenvallende groei looneis ter discussie

De FNV is bereid over de hoogte van de looneis te praten als de economische groei tegenvalt. Dat zegt voorzitter Lodewijk de Waal van vakcentrale FNV in een gesprek met Het Parool. Hij noemt de looneis van vier procent 'stevig'. Die is volgens hem gebaseerd op een flinke economische groei. Als de economie slechter draait dan de FNV had verwacht bij het vaststellen van de looneis, dan zal De Waal de eis niet perse doordrukken. Hij garandeert dat de looneis niet ten koste zal gaan van de werkgelegenheid. 'Dan zullen we onmiddellijk de koers verleggen', aldus De Waal. Hij is zeer ontevreden met de looneis van 6 procent van FNV Bouw. Die kan tot gevolg hebben dat ook andere bonden deze eis zullen volgen. (Wanneer wordt dit bazenhulpje eens aan de kant gezet?, nvdr) (FD,26-1-2001)