Kortbuiten

VS: Venture capital neemt af

Amerikaanse beleggingsfondsen voor risicovolle startende bedrijven, zogeheten venture-capital funds, hebben in het vierde kwartaal van vorig jaar 31 procent minder kapitaal verschaft dan in het derde kwartaal, zo meldde gisteren de Amerikaanse editie van de Wall Street Journal. Het is de eerste daling in deze vorm van financiering sinds begin 1998. (FD, 30-1-2001)

VS: Forse sanering Lucent kost 10.000 banen

Het Amerikaanse Lucent Technologies schrapt 10.000 van de 106.500 banen in een saneringsprogramma dat de kosten met meer dan $ 2 mrd. per jaar moet verminderen. De leverancier van telecomapparatuur verwacht nog eens 6000 werknemers te verliezen door productie uit te besteden via de verkoop van fabrieken. De aangekondigde sanering gaat voorlopig voorbij aan de Lucent-organisatie in Nederland. "Wat het exact voor ons betekent is nog niet bekend", zegt de woordvoerster van Lucent Nederland, waar 3500 mensen werken. (FD, 25-1-2001)

VS: Naast Lucent ook banen weg bij AOL

Naast Lucent meldden ook AOL Time Warner en Excite at Home de afgelopen dagen personeelsreducties. AOL Time Warner wil 2000 banen schrappen bovenop de 400 banen die kabelnetwerk CNN, een Time Warner-dochter, elimineert. De overgebleven 82.500 werknemers van AOL Time Warner krijgen in de nabije toekomst vrijwel allemaal aandelen-opties als onderdeel van hun beloningspakket. Excite at Home schrapt 250 van zijn 3000 banen. Veel Amerikaanse bedrijven die 'content' leveren voor het internet gingen Excite at Home de afgelopen weken voor met personeelsreducties. (FD, 25-1-2001)

VS: Verlieslijdend Xerox stoot 4000 banen af

Xerox gaat weer banen schrappen. Het verlieslijdende Amerikaanse kopieerconcern haalt in het eerste kwartaal dit jaar een streep door 4000 arbeidsplaatsen, nadat het in het laatste kwartaal van vorig jaar al 2000 banen heeft laten verdwijnen. Bij het bedrijf werken circa 100.000 mensen. Xerox zegt te maken te hebben met overproductie en te hoge kosten. Eén van de plannen in de reorganisatie is het verplaatsen van een deel van de Europese productie naar Oost-Europa en het Verre Oosten. Dat gaat ook banen kosten bij de vestiging van Xerox in Venray, waar 2000 mensen werken. (FD, 30-1-2001)

VS: Bij Chrysler 26.000 banen weg

DaimlerChrysler gaat 26.000 van de 125.000 banen bij Chrysler schrappen. Zes fabrieken worden gesloten, waarvan vijf in Latijns Amerika en één in Detroit. Het Duits-Amerikaanse autoconcern hoopt zo de Amerikaanse tak sneller terug te krijgen in de zwarte cijfers. Chrysler leed in het derde kwartaal van 2000 een verlies van $ 512 mln. In het vierde kwartaal zou het verlies ruim zijn verdubbeld. Ook voor dit jaar zijn rode cijfers voorzien. De fabrieken die dichtgaan, staan in Argentinië, Brazilië, de VS en Mexico. In een reeks overige fabrieken wordt het aantal ploegendiensten verlaagd en in een vestiging in Ontario wordt de snelheid van de lopende band gereduceerd. Het banenverlies in Canada zal per saldo groter uitvallen dan in de VS. (De inzakkende VS-economie heeft grote gevolgen voor de rest van de wereld, nvdr)(FD, 30-1-2001)

Europa: Personeelsacties bij General Motors

Bij alle Europese productievestigingen van autofabrikant General Motors (GM) zijn voor donderdag personeelsacties gepland. Werknemers protesteren tegen plannen van het Amerikaanse concern om fors te reorganiseren in Europa. Daardoor gaan circa 6000 banen verloren. Vooral Opel is zeer verliesgevend doordat het merk de afgelopen jaren steeds meer marktaandeel moest inleveren. Bij Opel-fabrieken in Duitsland verdwijnen dit jaar 1700 banen. In het Britse Luton, waar de Vauxhall wordt gemaakt, moeten 2000 werknemers omzien naar een andere baan. In totaal werken bij Europese GM-vestigingen 83.000 mensen. (FD, 25-1-2001))

Oekraïne: Oppositie op mars naar Kiev

Vanuit Zjitomir in het westen van de Oekraïne zijn gisteren rond duizend activisten van de oppositie tegen president Leonid Koetsjma een mars op de hoofdstad Kiev begonnen. Ze willen Koetsjma's aftreden afdwingen naar aanleiding van de moord, vorig jaar, op de journalist Georgi Gongadze. Volgens de demonstranten heeft Koetsjma opdracht gegeven tot de moord. (NRC, 1-2-2001)

Kazachstan: olieproductie dit jaar met 12 procent hoger

Kazachstan is van plan de olieproductie dit jaar met 12 procent op te voeren tot 792.000 vaten per dag. Daarmee komt de Kazachse productie op een procent van de wereldproductie en streeft Kazachstan het Opec-land Qatar voorbij. Kazachstan is het grootste olieproducerende land rond de Kaspische Zee. Het beschikt over minimaal 18 mrd. vaten bewezen ruwe-oliereserves, maar mogelijk zit er voor 235. mrd vaten in de grond, dat is een kwart van de bewezen oliereserves in het Midden-Oosten. Waarnemers verwachten dat het land over tien jaar twee mln. vaten per dag produceert voor de Russische, Europese en Chinese markt. (FD, 30-1-2001)

Mondiaal: Aantal landen dat tot armoede vervalt neemt toe

Het aantal minst ontwikkelde landen neemt toe. Rubens Ricupero, secretaris-generaal van de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling (Unctad) heeft dat maandag in Oslo gezegd. Het begrip 'minst ontwikkelde landen' is destijds in het leven geroepen met de bedoeling dat het aantal landen dat onder deze categorie valt, zal afnemen, aldus Ricupero. Maar het tegenovergestelde is het geval en deze groep neemt nu toe. Op dit moment worden 48 landen tot de categorie minst ontwikkelde landen gerekend. (FD, 30-1-2001)

'Verkeerde man zit in het Witte Huis'

Niet George W. Bush maar voormalig vice-president Al Gore zou op dit moment in het Witte Huis moeten resideren. Dat wijzen twee recente onderzoeken uit naar de verkiezingsuitslagen in de staat Florida. De eerste studie, verricht voor The Washington Post, toont aan dat Gore bijna drie keer meer stemmen haalde dan Bush onder 56.000 ongeldig verklaarde stembiljetten, omdat er meer dan één gaatje was ingedrukt. Het tweede onderzoek, op verzoek van The Palm Beach Post, richtte zich op stembiljetten waarbij juist niet hard genoeg geprikt was door stemmers om een gaatje te maken, de zogenaamde undervoters in het district Palm Beach County. De onderzoekers hebben hier achteraf de bedoeling van de kiezers gereconstrueerd door het tellen van= deukjes. Ook in dit kiesdistrict won Gore en wel met 682 stemmen. Beide onderzoeken concluderen dat indien de ongeldig verklaarde stemmen wél hadden meegeteld de strijd beslist zou zijn in het voordeel van de voormalige vice-president van de Verenigde Staten. (NRC, 30-1-2001)