Redt het leven van Marcela Rodriguez

Ingezonden

De huidige democratische regering van Chili telt nog ruim 65 politieke gevangenen, waarvan er vijf ongeneeslijk ziek zijn. Eén van hen is de 47- jarige Marcela Rodriguez.

Marcela Rodriguez leidt aan een dwarslaesie ten gevolge van haar deelname aan de ontsnappingsactie van een politieke gevangene in 1990. Zij werd daarbij door een kogel in haar rug geraakt.

Na een gevangenschap van één jaar en drie maanden kreeg Marcela voorwaardelijke vrijheid. Vervolgens deed het militaire gerechtshof er 10 jaar over om deze civiele zaak te berechten. In september 1999 viel het vonnis: 20 jaar en 2 dagen. Sindsdien verblijft zij in het streng bewaakte ziekenhuis 'Lucio Cordova' waar ze overigens geen medische behandeling ontvangt. Volgens een officiële verklaring van het Nationaal College van Medici te Chili bestaat er geen mogelijkheid tot behandeling in Chili. Omdat behandeling noodzakelijk is heeft het Medische College er bij de rechters op aangedrongen haar vrij te laten zodat ze in het buitenland behandeld kan worden.

Onlangs is er door de Chileense katholieke kerk bij de regering op aangedrongen om ongeneeslijk zieken vrij te laten. In het geval van Marcela wordt zij alleen vrijgelaten als ze uitgewezen wordt en door een ander land toegelaten. Met het doel haar door Nederland te laten opnemen is er een comité opgericht: "Redt het leven van Marcela Rodriguez". Op dit moment houdt het comité zich bezig met de juridische procedures.

De juridische afdeling van Amnesty Nederland wacht nu op goedkeuring van het hoofdkantoor in Londen om Marcela de hoogste status van politieke gevangene te geven. Alleen met die status kan Amnesty Nederland bij de regering aankloppen.

Hopelijk zal deze actie er uiteindelijk toe leiden dat alle politieke gevangenen vrijkomen. In het volgende bulletin zullen wij over de verdere ontwikkelingen berichten.

Meer informatie? Vraag documentatie op bij het comité.


Comité 'Redt het leven van Marcela Rodriguez'
mail: Marcela_libre@hotmail.com