Bestuurscrisis in de gemeente Reiderland

Door Emo Bulten

Op dinsdag 30 januari heeft de PvdA in de gemeente Reiderland de coalitie met de NCPN opgezegd. Aanleiding was de voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan ten aanzien van de verdere ontwikkeling van de zogenaamde Blauwe Stad, een plan van een meer met daarin een groot aantal eilanden waarop minimaal 1200 huizen zullen moeten worden gebouwd. De voorgestelde wijzigingen in het bestemmingsplan zouden een ernstige verslechtering voor de bevolking betekenen. De PvdA meende NCPN-wethouder Heres, middels een motie van wantrouwen, naar huis te moeten sturen, omdat de NCPN bleef opkomen voor goedkopere woningbouw en een goede infrastructuur in het gebied en daarmee voor de verkeersveiligheid. De NCPN-Reiderland drong daar al op aan sinds 1998. De NCPN-Reiderland heeft zo snel mogelijk de bevolking hierover ingelicht. Onderstaande open brief is inmiddels bij zo'n 4000 gezinnen in de brievenbus beland.

Open brief aan de bevolking van Reiderland en omstreken

  • Waarom heeft de PvdA de coalitie met de NCPN opgezegd?
  • Was dit omdat koste wat kost de Blauwe Stad door moet gaan?
  • Moest de NCPN aan het lijntje lopen van de PvdA ten koste van de belangenbehartiging van de bevolking?
  • Of zijn er diepere oorzaken?

Wat is de werkelijke situatie?

We zijn al jaren bezig met het plan de Blauwe Stad. Dit is een ingrijpend gebeuren in ons gebied. Als NCPN-fractie hebben we ons hier aanvankelijk fel tegen verzet. Wij wilden toen niet meewerken aan het creƫren van een plan bedoeld voor rijke Duitsers, die op een eiland een paleis zouden kunnen bouwen met een boot voor het huis. Er is toen door gedeputeerde Beukema gehoor gegeven aan onze bezwaren en het plan is gehalveerd. Door toezeggingen ten aanzien van goedkopere woningen bouwen, bouwen in de kernen en dergelijke heeft de NCPN het herziene plan het voordeel van de twijfel gegeven.

Sinds 1998 zijn er drastische wijzigingen in het plan aangebracht

Bij het verder uitwerken van het plan blijkt echter dat er nog een aantal bezwaren zijn, die niet alleen bij de NCPN leven, maar die ook onder grote groepen van de bevolking leven. Vooral dat er geen brugverbinding wordt aangebracht voor gemotoriseerd verkeer naar Oostwold. Kennelijk is aan de eis van het consortium voldaan, geen autoverkeer in het gebied toe te laten omdat dit hinderlijk zou zijn voor de miljonairs.

De NCPN heeft herhaaldelijk getracht de punten waartegen wij, maar ook de bevolking, bezwaren hadden, gewijzigd te krijgen.

De NCPN heeft bij de heer Kleine, van het Blauwe Stad-bureau, onze bezwaren kenbaar gemaakt.

De NCPN heeft ook via commissie en raad getracht herziening van de plannen te bereiken op basis van onze bezwaren.

Uit de antwoordennota blijkt echter dat niet aan onze bezwaren tegemoet is gekomen.

Middels de volgende motie heeft de NCPN getracht die bezwaren alsnog op te lossen.

Motie:

De Raad der gemeente Reiderland in vergadering bijeen op dinsdag 30 januari 2001, lezende het voorstel van het college van B en W aangaande de Blauwe Stad, is van mening dat dit voorstel niet voldoet aan de doelstelling waaraan het plan moet voldoen.

Overwegende:

dat ten aanzien van de verkeerssituatie er een ongewenste situatie zal ontstaan;
dat de mogelijkheid van goedkope woningen niet aanwezig is;
dat er geen duidelijkheid bestaat over de onderhoudskosten van de oevers;
verzoekt het college alsnog te bewerkstelligen dat bovengenoemde punten alsnog in het plan worden opgenomen.

Gaan over tot de orde van de dag.

Gezien het bovenstaande blijkt dat de NCPN niet op een breuk in de coalitie heeft aangestuurd. Trouwens de coalitieovereenkomst geeft aan dat bij meningsverschillen na gezamenlijke discussie, ieder zijn eigen standpunt en besluiten kenbaar kan maken.

Het is de NCPN onmogelijk gemaakt de belangen van de bevolking met betrekking tot de Blauwe Stad te behartigen. Binnen of buiten het college zal de NCPN de belangen van de bevolking blijven behartigen.

Versterk nu de NCPN.

Meld u aan als lid.