Titel: Gratis gas en elektra voor AOW-ers

Van de redactie buitenland

Elke winter vriezen 50.000 ouderen dood in Groot-Brittanniƫ omdat ze te arm zijn om hun huis te verwarmen. Dat zijn er 400 per dag van december tot en met maart. Voor Schotland alleen al betekent dat twee per uur. Deze schokkende cijfers werden gepubliceerd in een rapport van de vereniging 'help de ouderen'. Het rapport concludeerde dat het aantal doden schandalig en beschamend is voor een rijk land.

Kortgeleden kondigde de Schotse regering een plan aan om gratis centrale verwarming te installeren bij 70.000 gepensioneerden. Iedereen zal dit plan natuurlijk verwelkomen, maar het probleem voor veel AOW-ers is echter niet dat ze geen verwarming hebben maar dat ze geen geld hebben om te stoken.

Veel ouderen zijn in de wintermaanden feitelijk aan huis gebonden. Ze moeten hun huis daarom dag en nacht verwarmen en daardoor loopt de gasrekening op tot astronomische bedragen. Uit angst voor een hoge rekening die ze wellicht niet kunnen betalen besluiten veel gepensioneerden dan maar te bezuinigen op de verwarming.

De 50.000 doden per winter zijn een krachtige aanklacht tegen de New Labour-regering en de directeuren van de gas- en oliemaatschappijen die alleen maar uit zijn op winst.

We leven nu niet in de jaren dertig van de vorige eeuw tijdens de Grote Depressie en ook niet in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw tijdens de recessie, de beginjaren van de regering Thatcher, toen de economie in een diep dal raakte, het is het jaar 2001. Na tien jaar van bijna ongebreidelde economische groei en vier jaar Labour, leven we in een rijke samenleving. Het is een schande dat ouderen aan hun lot worden overgelaten en doodvriezen. En dat in de 21ste eeuw.

Onze gepensioneerden zouden vrijgesteld moeten worden van het betalen van de gas- en elektriciteitsrekening, in ieder geval gedurende de wintermaanden van november tot en met maart. Iedereen die zegt dat we dat niet kunnen betalen zou eens de financiƫle jaarverslagen van de geprivatiseerde nutsbedrijven moeten lezen. Scottish Power alleen al boekt een winst van bijna 1 miljard pond per jaar. Dat is een winst van 1.000 pond (3.400 gulden) per gepensioneerde! Daarbovenop halen deze olie-, gas-, kernenergie- en hydro-elektriciteitsbedrijven voor nog eens 10 miljard pond aan grondstoffen uit Schotland!

De Scottish Socialist Party is de enige partij in het Schotse parlement die vecht tegen de armoede onder ouderen. De SSP eist gratis gas en elektriciteit voor ouderen, een verhoging van de AOW met 30 pond en een socialistisch Schotland waar de belangen van de mensen belangrijker zijn dan winst.

Vertaling door Ron Verhoef van redactioneel artikel van de Scottish Socialist Voice, d.d. 12-1-2001.