De Onzichtbare Oorlog

Ingezonden

Op 12 april 2001 wordt er een informatie-avond georganiseerd door de Zeeuwse actiegroep SOS KINDEREN IRAK, over de gevolgen van het gebruik van verarmd uranium (en afvalresten van de nucleaire industrie) in de conventionele bewapening.

De avond begint om 19.30 uur in DE HALLE te AXEL (Pres. Rooseveltplein)

Een rapportage van Martin Meissonnier over het gebruik van verarmd uranium tijdens de Golfoorlog en tijdens de oorlog tegen Joegoslaviƫ. Met interviews van slachtoffers, wetenschappers en van de NAVO.

Het gebruik van verarmd uranium in munitie en bepantsering (die valt onder de noemer conventionele bewapening en dus algemeen zonder problemen inzetbaar) is uiteindelijk duidelijker aan het licht gekomen doordat in ex-Joegoslaviƫ ingezette militairen met ernstige gezondheidsproblemen kampen.

De halveringstijd voor verarmd uranium is 4,5 miljard jaar! Het betekent een enorme vervuiling van het milieu waardoor de gevolgen van het gebruik niet te overzien zijn. In Irak werden duizenden tonnen munitie met verarmd uranium gebruikt: de gevolgen voor de burgerbevolking zijn afschuwelijk. VS-militairen (250.000) zijn ook zelf slachtoffer geworden van het door hun leger in de Golfoorlog ingezette verarmde uranium. De gevolgen van de besmetting hebben via de gewijzigde genen ook gevolgen voor het nageslacht.

Duizenden andere militairen van andere landen, die actief zijn geweest in de Golfoorlog zijn besmet door het gebruik van verarmd uranium. Een aantal West-Europese militairen ingezet in Joegoslaviƫ blijken nu slachtoffer te zijn geworden en aangezien het probleem zodoende "dichtbij huis" is gekomen, wordt stilzwijgen moeilijker.