Verklaring bombardementen in Irak door VS en GB

Nieuwe Communistische Partij - NCPN

Op de avond van vrijdag 16 februari hebben vliegtuigen van de VS en Groot-Brittannië bombardementsvluchten uitgevoerd in Irak in de omgeving van de hoofdstad Bagdad. Als reden wordt opgegeven dat Irak de patrouillevluchten die 'westerse leden' van de Golfoorlog-alliantie uitvoeren boven de zogenaamde 'no-fly-zones' per radar zou volgen. De bombardementen zouden deze radarinstallaties uitgeschakeld hebben.

De bombardementen worden niet gedragen door een resolutie van de Veiligheidsraad en kunnen daarom worden beschouwd als een daad van agressie van de VS en Groot-Brittannië tegen de soevereine staat Irak. Bovendien zijn de no-fly-zones waar wordt gepatrouilleerd en die meer dan de helft van het grondgebied van Irak beslaan, na de Golfoorlog in 1991 eenzijdig ingesteld door de VS en de geallieerde strijdkrachten, met als motief de daar wonende etnische bevolkingsgroepen, de Koerden in het Noorden en de sji-ieten in het Zuiden, bescherming te bieden tegen intimidaties en onderdrukking van de Iraakse centrale overheid.

Het recente optreden van de VS vloeit voort uit de houding als wereldmacht de wereld haar wil op te leggen, zeker in strategisch belangrijke gebieden als het Midden-Oosten waar ca. 25 procent van de wereldolieproductie vandaan komt. Onverbloemd wordt in de VS als verklaring van de agressie gegeven de in het geding zijnde vitale belangen van de VS. Over het motief van bescherming van bedreigde bevolkingsgroepen wordt met geen woord meer gerept.

Dit gedrag van hegemonie door de VS in de wereldpolitiek vindt steun in de lakeienhouding van Groot-Brittannië. Andere NAVO-partners worden door dit eenzijdige optreden geïntimideerd en geprovoceerd, waardoor de stabiliteit binnen de NAVO en de politieke samenwerking in de EU in gevaar komen. Landen buiten het bondgenootschap als Rusland en China, maar ook Frankrijk, hebben de bombardementen met scherpe bewoordingen veroordeeld. De wankele politieke en veiligheidssituatie in en rond Israël wordt door de bombardementen verscherpt door dit ongenuanceerde en schaamteloze optreden voor de vitale belangen van de VS.

De recente bombardementen op Irak betekenen opnieuw een militaire stap en geen politieke oplossing van conflicten in de wereld. Nederland heeft een reputatie opgebouwd in het actief optreden voor vrede en het niet met militaire middelen oplossen van conflicten. De NCPN roept daarom de Nederlandse politieke partijen op deze bombardementen te veroordelen en de regering op te dragen (in EU- en NAVO-verband) wegen te vinden om de internationale verhoudingen met Irak te normaliseren en het gevaarlijk avonturistisch machtsvertoon van de VS te bestrijden.

Amsterdam, 19 februari 2001