Duitse fascisten willen in raad Kerkrade

Door Alfred Schobert

Aan beide kanten van de Duits-Nederlandse grens heerst grote opwinding. Want de ultra-rechtse Nederlandse partij, de Nederlandse Volks Unie (NVU), heeft kortgeleden bekendgemaakt, dat ze bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen over anderhalf jaar in Kerkrade een Duitse topkandidaat zal leveren, de reeds lang bekende (neo)nazi Christian Malcoci. Naast Arnhem en Rotterdam is Kerkrade de derde Nederlandse gemeente waarin de NVU kandidaten wil leveren. Doelbewust levert de partij strijd om de stemmen van de Duitse inwoners in deze grensplaats; het gaat hier om zo'n 10 procent van de bevolking.

De kieswet maakt het Malcoci zeer gemakkelijk om zich kandidaat te stellen. De enige voorwaarde is, dat hij zich uiterlijk zes weken voor de verkiezingen aanmeldt als inwoner bij burgerzaken van Kerkrade. Zijn partij behoeft maar 30 ondersteunende handtekeningen aan te bieden.

Duitse en Nederlandse fascisten werken samen

Connecties tussen Duits extreem-rechts en Nederlandse ex- en (neo)nazi's zijn niet nieuw. Sinds begin 1980 valt er een toename waar te nemen. In de tien jaar daarna hebben (neo)nazi's de contacten uitgebreid, om mogelijke maatregelen tot een verbod voor te zijn of acties op straat in Nederland te kunnen houden. Vooral in Kerkrade, Roermond en Venlo vonden er in de laatste jaren steeds weer gezamenlijke demonstraties van Duitse en Nederlandse (neo)nazi's plaats. De samenwerking kwam ook tot uiting in politieke activiteiten op gemeentelijk niveau. De kandidatuur van Malcoci is reeds de tweede poging van Duitse (neo)nazi's om invloed te krijgen in de gemeentepolitiek van Kerkrade. In maart 1998 wilde André Zimmermann, leidinggevende in het Aktionsfront van Sauerland, zich kandidaat stellen voor de Centrumpartij 86 (CP 86). Uiteindelijk bleef Kerkrade gespaard voor zijn kandidatuur, omdat Zimmermann de Duitse 'Autobahn' hield voor een snelweg naar het Walhalla; hij verongelukte in het verkeer met twee kameraden, in november 1997. Aan Nederlandse zijde nemen vooral Constant Kusters en Martyn Freling deel als achtergrondfiguren binnen het internationale bruine netwerk. Kusters, de huidige NVU-voorzitter, wil in zijn woonplaats Arnhem lijstaanvoerder worden. Hij stond er in 1994 al kandidaat voor de CP 86. Begin 1996 was Kusters bij de initiatiefnemers van het Duits-Nederlandse anti-kapitalistische comité, waarin opstandige nationalistische krachten van rechtse partijen bij elkaar kwamen. Freling zat in het bestuur van het Nationaal Offensief, was lid van de NSDAP/AO en medeoprichter van de ANS Nederland, het Nederlandse afgietsel van de Duitse ANS, waarvan Kusters ook lid was. In 1994 wandelde hij als kandidaat voor de CP 86 de gemeenteraad van Rotterdam binnen. Nadat hij door de CP 86 in de herfst van 1996 was geroyeerd bleef hij als onafhankelijke eenmansfractie in de raad. Ook Malcoci, achter in de dertig, kan terugkijken op een carrière in de harde kern van neonazi's. Hij is afkomstig uit de broederschap Grevenbroich, deed mee aan de FAP en daarna in het Nationaal Offensief, dat opgericht werd door een groep rond Michael Swierczek, die in 1990 de FAP ontrouw geworden was. Ook hij was lid van de NSDAP/AO. Malcoci was enige jaren lid van het bestuur van de hulporganisatie voor nationale politieke gevangenen en hun nabestaanden (HNG); hij werd hier om tactische redenen naar het tweede plan verwezen, omdat hij in Stuttgart voor de rechter moest verschijnen wegens het voortzetten van de ANS/SA. Ook had Malcoci een leidende rol in talrijke acties op straat van militante groepen. Al vanaf mei 1985, toen hij de leiding had bij het formeren van een comité van veiligheid voor de voorbereiding van feestelijke activiteiten ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Adolf Hitler, heeft hij zich op 'anti-antifa' toegelegd.

Er is maar één ras, het menselijk ras

Naast zijn inbreng in militante groepen is Malcoci ook bezig op het zogenaamde 'softe' niveau van de ideologie. Tegelijk met de verhoogde belangstelling voor esoterische zaken, die ook de esoterische kanten van het Europese fascisme nieuw leven inblies, stichtte Malcoci in het najaar van 1992 de orde van Thule. Deze moeten wij zien als "instrument ter bevordering van de Duitse cultuur, voor het ophelderen van vragen inzake geloof en voor het onderzoeken van het mythische verleden." In de zomer van 1994 verscheen het eerste nummer van het tijdschrift Thule - orgaan van de orde. Grondig lezen van het blad toont aan, dat het vermeende onschuldige zelfbesef, dat men "de politiek in de praktijk onbevredigend vindt" en dat men "bezig zijn met cultuur beduidend positiever opvat", niet bepaald zo zwaar moet nemen. Het gaat om cultus en strijd. Het als feuilleton gepresenteerde 'appèl' verhaalt van mythische ruimten, te beginnen met de cultplek van de Thule-mythe, de berg van middernacht. De auteur van de in 1940 geschreven tekst, Kurt Eggers, is een specimen van een militant persoon: Eggers nam deel aan het verslaan van de Spartakisten in 1919 en was ook betrokken bij de staatsgreep van Kapp in 1920. Daarna sloot hij zich aan bij het 'Freikorps' en meldde zich bij begin van de Tweede Wereldoorlog aan bij de 'Waffen-SS'. Opdat de ijverige lezer dit ook zal doorhebben, wordt 'appèl' begeleid door een naslag uit het eerste geschrift: 'Kurt Eggers - Een strijdbaar leven'.

'Thule' is ook het trefwoord voor de activiteiten van Marie Luise, de vrouw van Malcoci. Zij is in het Duits-Nederlandse grensgebied actief. In het district Heinsberg houdt zij zich op met de extreem-rechtse uitgeverij 'Thule Multimedia'. Op de homepage van de uitgeverij zie je aan het begin een zwarte zon; kijk je ernaar dan heb je niet veel verbeeldingskracht nodig om in het midden ervan een hakenkruis te onderscheiden. Daaromheen zie je een rand met de hamers van Thor. "De hamer is het legendarische wapen van de Germaanse god Thor. Het is het symbool van het originele heidendom en daarmee de tegenhanger van het christelijke kruis. Het wapen, dat de oorsprong is van bliksem en donder, gaat nog veel verder terug, tot Indo-Germaanse bronnen. De hamer van Thor is wapen en werktuig tegelijk." Dat moet natuurlijk alleen maar 'zinnebeeldig' worden opgevat.

Nazi-literatuur

Maar de broeders weten natuurlijk hoe dit is bedoeld. In oude naziboeken wordt verwezen naar de hamer en naar Karl Martell, die de 'vijanden van het rijk' versloeg. Het karige bestand van de uitgeverij bestaat voornamelijk uit berichten over komende projecten, zoals een reeks documentaire boeken over diverse richtingen in de muziek. Hierin zal geschreven worden "over die vertegenwoordigers van muzikale stromingen", die "niet zo bekend worden, als eigenlijk zou moeten (!), vanwege hun muzikale prestaties en hun grandioze presentatie". Zoals we al verwachtten, gaat het eerste deel over skin-head-bandjes zoals Bound for Glory e.d. Dit deel is opgedragen aan twee martelaren: Eric Banks, de zanger van Bound for Glory, die in 1994 werd gedood, en Joe Rowan. Rowan was zanger van Nordic Thunder en werd gedood in september 1994 bij een vechtpartij met zwarte jongeren na een concert ter ere van Ian Stuart (Screwdriver) in Racine, Wisconsin.

De bedoeling is dat het tweede boek "vooral iedereen vreugde zal bereiden, die op middeleeuwse kasteelfeesten de oude en nieuwe melodieën en teksten door moderne barden voorgeschoteld hebben gekregen", en na een deel over 'outsiders in het country-muziekgebeuren en liedjesschrijvers' is dan 'Black Metal aan de beurt'. Daarmee voorziet het programma in alle stijlen, die op dit moment onder de jongere generatie van extreem-rechts furore maken.

Eind januari 2000 werd er huiszoeking gedaan door het bureau voor staatsveiligheid te Aken in de privé-vertrekken van Malcoci en in het kantoor van de uitgeverij in het kader van een onderzoek wegens verdenking van opruiing van het volk. De stad Kerkrade zal dus onder de voet worden gelopen door een groep harde neonazi's. Derhalve komen de reacties tot nu toe nogal machteloos over.

André Brauers van GroenLinks kondigde aan, dat hij de namen van de steunende ondertekenaars zou willen publiceren. Alle partijen in de raad zijn het erover eens, dat ze tegen een kandidatuur van de NVU zullen ingaan. Ze zeggen ervan overtuigd te zijn, dat er in Kerkrade geen voedingsbodem voor neonazi's is. Brauers neemt het met nadruk op voor de ter plaatse woonachtige Duitsers, op wie de kandidatuur van Malcoci in het bijzonder is gericht. Zij zijn, zoals de Duitse pers met vreugde constateert, "woedend over de veronderstelling, dat Duitsers aanhangers van neonazi-ideeën zijn".

Tony Kofoet, woordvoerder Duits-Nederlands Actiecomité 8 mei, stuurde ons dit bericht over Duitse (neo)nazi's, die proberen in Nederland politiek actief te worden. Bron: 'Jungle World', 27 december 2000. Vertaling uit het Duits door Toos Plug.