Uitgestelde Colombia-bijeenkomst

Ingezonden

De uitgestelde nieuwjaarsbijeenkomst van het Haagse Latijns Amerika Centrum (LAC) met het thema 'de imperialistische inmenging door de VS in de interne sociaal-economische strijd in Colombia', vindt plaats op vrijdag 2 maart. De VS en de marionettenregering van Pastrana hebben in het 'Plan Colombia' een alomvattende strategie uitgedacht om het strijdbare Colombiaanse volk aan (vooral) de VS-multinationals uit te leveren. In Colombia zijn zeer rijke olievoorraden ontdekt!

'Plan Colombia' kent een militair gedeelte en bestaat uit militaire 'hulp' door de VS met een waarde van 1,3 miljard dollar en is tot in detail uitgewerkt, door het Amerikaanse Congres goedgekeurd en reeds in uitvoering. Met levering van oorlogstuig heeft de VS het meest lucratieve gedeelte voor zichzelf opgeëist. Daarnaast is het verstrekken van militaire kennis in de vorm van opleidingen en advisering voor de Amerikanen essentieel om een beslissende vinger in de Colombiaanse pap te houden.

Het andere deel van het plan, het sociaal-economische, dient als doekje voor het bloeden voor de verdere escalatie van de al bijna 40 jaar durende burgeroorlog in Colombia. Daarvoor wil de VS de rest van de internationale gemeenschap laten opdraaien. Na aanvankelijke aarzelingen lijkt de EU nu op weg naar een definitieve afwijzing van het plan. Dit blijkt uit de toename van kritische artikelen en uitzendingen in onze media. Het plan levert de EU domweg niets op.

De bijeenkomst vindt plaats op:
vrijdag 2 maart van 20.00 uur tot 22.00 uur.
Zaal open v.a. 19.30 uur.
Wijk en dienstencentrum De Sprong,
Paviljoensgracht 33, (in het centrum van) Den Haag.

N.a.v. een videovertoning over de besproeiingen vindt discussie plaats met Johan van der Hout (SP) en Kadir van Lohuizen, maker van de geruchtmakende Nova-film over de besproeiingen.

Geen besproeiing van mens en milieu met gifstoffen!

Geef de vredesbesprekingen tussen guerrillabeweging en regering een kans!

Geen inmenging in interne Colombiaanse aangelegenheden!

Geen voortzetting van Nederlandse bases voor VS-inmenging!