Nieuwe vonk op de Balkan

Van de redactie buitenland

President FYROM waarschuwt voor instabiliteit: vuurgevechten langs de grens met Kosovo.

Drie dagen nadat hij een topoverleg hield met leiders van de Balkanlanden, met een dringend beroep het geweld in de regio te staken, waarschuwde de president van de vroegere Joegoslavische republiek Macedonië (FYROM) gisteren dat de agressie van Albanese separatisten de stabiliteit bedreigt van zijn land en van de regio.

Een vuurgevecht tussen klaarblijkelijk etnische Albanese separatisten en de FYROM-politie deed de angst toenemen voor het overslaan van geweld. President Boris Trajovski zei dat de aanwezigheid van "gewapende, georganiseerde leden van illegale groepen" langs de grens met Kosovo "ernstige incidenten tot gevolg kunnen hebben en de stabiliteit van Macedonië kunnen ondergraven". Hij zei dat FYROM's gewapende strijdkrachten maatregelen hadden genomen om ernstiger conflicten te voorkomen.

In Brussel hebben de vijftien ministers van Buitenlandse Zaken uiting gegeven aan hun bezorgdheid en besloten om het aantal van EU-waarnemers in het Zuid-Servische Presevodal te verdubbelen tot 30. Zij stelden voor om de Ierse diplomaat Antoin Mac Unfraidh aan het hoofd te stellen van het team in de regio waar Albanese extremisten actief zijn. "De Europese Raad uit haar bezorgdheid over de omvang van de spanning en het geweld in Zuidoost-Servië en veroordeelt de activiteiten van gewapende groepen etnische Albanezen", luidde de slotverklaring. "Zij herhaalt dat zij onverminderd vasthoudt aan het principe van de onschendbaarheid van alle grenzen in de regio. Zij doet een beroep op alle betrokkenen om de extremisten te isoleren, om verzoening en multi-etnische samenwerking te bevorderen."

De ministers veroordeelden tevens de recente aanvallen op Serviërs in Kosovo en deden een dringende oproep tot gematigde leiders van de etnisch- Albanese gemeenschap om afstand te nemen van deze aanvallen. Diplomaten zeiden dat de NAVO voorbereidingen trof om de controle over een zone rond Kosovo terug te geven aan Belgrado als een gebaar van vertrouwen in de nieuwe democratische leiders van Joegoslavië.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken George Papandreou - zijn land is het enige EU-land in de Balkanregio - informeerde zijn collega's in Brussel over het topoverleg vorige week in Skopje. Hij zei dat het ondertekenen van de verklaring, om als goede buren te leven, een eerste overeenstemming betekende om het hoofd te bieden aan praktische problemen in de regio, zoals de energievoorziening en de misdaadbestrijding. Dit was een "hoopvol teken" om de spanning te verminderen. Hij stelde ook voor dat Servische troepen toegelaten zouden worden in de bufferzone tussen Kosovo en de rest van Servië, samen met Europese waarnemers.

Aan de westkant van Kosovo echter, aan de grens met FYROM, openden gisteren opstandelingen, blijkbaar etnische Albanezen, het vuur op de FYROM-politie. Dit vuurgevecht had plaats in het dorp Tanusevci. Er werd geen melding gemaakt van gewonden.

Kathimerini, Athene, 27 februari 2001. Vertaling Thomas Janssen.