Onvoldoende voor Filippijnse president Arroyo

Door Jojo Guan

Een maand nadat zij Gloria Macapagal Arroyo als president in het zadel geholpen hebben, geven militante en progressieve groeperingen de nieuwe president een onvoldoende voor wat zij bereikt heeft. Volgens hen slaagde Arroyo er niet in, de basisverwachtingen van het volk te vervullen. Dat de afgezette president Estrada niet onmiddellijk vervolgd is heeft de integriteit van de nieuwe regering een enorme deuk gegeven.

Ook haar neo-liberale politiek, die zij beoordelen als een copie van die van Ramos, heeft ongerustheid gewekt bij de tegenstanders van de globalisering. Politiek en economisch deskundige Antonio Tujan Jr. van de IBONstichting, een onafhankelijk politiek-wetenschappelijk instituut, geeft mevrouw Arroyo een beoordelingscijfer 5. "Ze kan goede kanten hebben, zoals het openstaan voor de reacties van het volk, maar haar meeste beslissingen en economische maatregelen kunnen niet beschouwd worden als gunstig voor het volk", verklaarde hij.

Dr. Carol Araullo, een van de organisatoren van de 'Estrada Ontslag Beweging', zou mevrouw Arroyo liever een cijfer lager dan 5 geven. Hij legde uit: "Zij wil een beminnelijke president zijn zonder groot vertoon. Haar niveau is zo laag - zoals dat van Estrada - wat wil zeggen dat er niets positiefs van terechtkomt, omdat zij niet de historische kans gezien heeft om de regering te veranderen in een instituut dat werkelijk voor het volk is. Zij voert geen baanbrekende politiek die de levensvoorwaarden van het volk verbetert. Het is allemaal retoriek. Zij heeft zelfs de bedoeling om de neo-liberale politiek van Ramos voort te zetten op een tijdstip dat de tendens tot globalisering overal ter wereld onder kritiek ligt", aldus Araullo.

Import van rijst

Tujan herinnert aan de recente goedkeuring voor de import van bijna een half miljoen ton rijst als een uiting van de Arroyo regering tot voortzetting van president Ramos' neo-liberale politiek. Importen van rijst verzwaren de levensomstandigheden van de arme boerenbevolking, zoals zij dat ondervonden hadden gedurende de zes jaar (1992-1998) van Ramos. Arroyo keurde onlangs de import goed van 450.000 ton rijst door het Nationaal Voedingswaren Bureau (NFA); deze importrijst komt uit Vietnam, Thailand en China. Het land zal ook nog 104.000 ton rijst krijgen uit de Verenigde Staten als deel van het VS Public Law program (PL480). De heer Tujan vermoedt dat een dergelijke lening, tegen zachte voorwaarden, deel uitmaakt van het VS-importschema naar Derde Wereld-landen. "Zulke rijstimporten benadelen de arme boeren. Het onderliggende belang ervan is om aan de minimaal vereiste hoeveelheid te komen die is toegezegd aan de Wereld Gezondheid Organisatie", legt Tujan uit.

Gegevens ontleend aan IBON laat zien dat het NFA, ondanks de toegenomen oogst van 11,8 miljoen ton in 1999, een teveel importeerde van 41.000 ton. In datzelfde jaar gaf NFA ook nog toestemming voor de import van 800.000 ton rijst. Deze overladen markt leidde tot ineenstorting van de prijs, die de lokale boeren voor hun oogst krijgen. Van 1996 tot 1998 maakte de geïmporteerde rijst 95 procent uit van het totaal dat door NFA over het land werd gedistribueerd. Tujan: "zulke percentages zijn verontrustend, zo niet onthutsend, in een land als de Filippijnen, een land dat het toch van de landbouw moet hebben." Volgens Tujan kan Arroyo's wens om de landseconomie te herstellen alleen vervuld worden door het voeren van een economisch beleid ten gunste van boeren, arbeiders, kleine en middelgrote bedrijven. "Er moet een gunstig ondernemersklimaat zijn voor het klein en middelgrootbedrijf. Een program van kredietverlening voor het platteland moet aangemoedigd worden en de groei van werkgelegenheid verzekerd. Dit zal nooit worden bereikt als een regering doorgaat met het bevorderen van privatisering en liberalisering, kenmerkend voor het 'Filippijnen 2000'-program van Ramos", zegt Tujan. Door vast te houden aan de politiek van Ramos zullen alleen de grote bedrijven floreren, het klein- en middelgroot bedrijf blijft bankroet achter.

Blijf waakzaam

De teleurstelling bij de progressieve beweging over de Arroyo-regering is nog groter door het klaarblijkelijk ontbreken van de politieke wil om de afgezette president Estrada te veroordelen. De recente uitspraak van de Hoge Raad om dat uit te stellen is een teken dat aanhangers van Estrada nog altijd een grote vinger in de pap hebben. Araullo zegt hierover: "Wij hebben een paar lessen geleerd over de macht van het volk. Wij zullen waakzaam moeten blijven om deze geest van People Power levend te houden." Voorzitter Satur Ocampo van Bayan Muna vond eveneens dat het volk niet kan vertrouwen op oude machtsstructuren. Volgens Ocampo moet een leider actief betrokken zijn bij de strijd van het volk: "elk beleid dat een leider uitstippelt dient op de eerste plaats de noden van het volk te weerspiegelen. Een leider moet zich beroepen op de wens van het volk, daarom moet het volk waakzaam blijven." En Araullo: "Wij willen dat deze regering een succes wordt, dat is de reden dat wij, het volk, steeds op onze hoede moeten zijn".

Vertaling Thomas Janssen