Referendum toont aan: luister beter naar de bevolking!

Nieuwe Communistische Partij, NCPN
Afdeling Groningen e.o.
Lichtboei 54
9732 JH Groningen
tel. 050 - 5414381

Groningen, 23 februari 2001

De NCPN-afdeling Groningen is verheugd over de uitslag van het referendum en feliciteert het comité Geen Gat in de Grote Markt met de uitslag.

Een grote meerderheid van de stemmers wees de plannen in de huidige vorm, die door de meerderheid van de Gemeenteraad worden gesteund, af.

Het referendum heeft aangetoond dat bestuurders van de stad veraf staan van de gewone bevolking. De coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA hebben tot het laatst toe halsstarrig vastgehouden aan hun plan. Gebleken is dat ze zich daarmee afkeerden van de mening van het merendeel van de Groningers, dus ook van hun eigen achterban.

De Groninger bevolking heeft - ook in allerlei uitingen tijdens de campagne - laten weten heel andere ideeën te hebben over de binnenstad dan het gemeentebestuur met zijn grootschalige projecten, die vooral gebaseerd zijn op de wensen van grootwinkelbedrijven en projectontwikkelaars.

Ondanks pogingen om de kiezers onder druk te zetten dat met een NEE ook een kleinschaliger aanpak van de Noordzijde definitief van de baan zou zijn, zijn de kiezers niet gezwicht voor deze politieke chantage. Net als veel van de NEE-stemmers, kan de NCPN zich vinden in een kleinschaliger aanpak van de Noordzijde, zonder de omstreden parkeergarage onder de Grote Markt.

De NCPN is van mening dat bij talloze andere kwesties, zowel in de gemeentelijke als de landelijke politiek, de inbreng van de kiezers op het beleid marginaal is. Veel van de beslissingen op sociaal-economisch terrein worden zonder inspraak met de bevolking genomen. Zo blijkt herhaaldelijk uit opiniepeilingen dat een grote meerderheid van mening is dat er meer geld gestoken moet worden in onderwijs en gezondheidszorg. Intussen kissebissen de regeringspartijen over de 'Zalmnorm' en gaan er, bij wijze van compromis, hooguit wat extraatjes naar de sectoren waar zoveel op bezuinigd is.

Voor veel mensen is duidelijk dat de voortzetting van het huidige beleid van de paarse regeringscoalitie: gericht op meer marktwerking, privatisering van nutsvoorzieningen, uitbesteding van overheidstaken aan de markt en vermindering van de sociale en collectieve uitgaven, niet in hun belang is.

De uitslag van dit referendum toont aan dat als werkelijk rekening moet worden gehouden met de mening van de bevolking, bestuurders heel andere keuzes moeten maken. De tijd is rijp om op te treden.

NCPN afdeling Groningen