Oorlog tegen Kongo gaat door

CPP-Congres om streken Sakombi te stoppen

Van redactie buitenland

Begin 1998 werd het CPP (Committee of Popular Power/volksmacht) door Kabila opgericht. Kabila gaf de richting en de betekenis van deze organisatie aan. Kennis van de doelstelling van het CPP is van belang om het politieke conflict te begrijpen tussen linkse en rechtse krachten in het huidige Kinshasa. Hieronder het eerste deel van een verklaring van dertien kaderleden van het CPP.

Na Kabila's dood verklaarde de man die de stuurgroep voor de CPP-opbouw leidde, dat deze organisatie ontbonden moest worden of omgevormd tot een politieke partij. Deze man is Sakombi, tevens minister van Informatie in de regering. Maar bij het Kongolese volk staat hij bekend als de grote ideoloog van het vroegere Mobutu-regime. Hij is dus helemaal niet geliefd. Deze verklaring, opgesteld door mensen die op basisniveau verantwoordelijk zijn binnen de CPP, is in feite een oorlogsverklaring aan Sakombi en grijpt terug op de revolutionaire oriëntatie van het CPP zoals die door Kabila gegeven was.

Verklaring:

Als revolutionairen en volgelingen van Kabila, als kaderleden van het CPP met verantwoordelijkheid op diverse niveaus, nemen wij het initiatief voor deze verklaring die wij voorleggen aan alle verantwoordelijken binnen het CPP. Wij doen een beroep op allen die instemmen met de verklaring, deze te ondertekenen en er ruchtbaarheid aan te geven. Laten wij het werk voor nationale bevrijding voortzetten, dat onze nationale held kameraad M'zee Laurent-Désiré Kabila op zich genomen heeft. Wij zijn diep getroffen door de laffe moord op president Kabila. Deze misdaad is op de dag af 40 jaar na de moord op zijn illustere voorganger Patrice Lumumba gepleegd.

Kabila's strijd

Het hele Kongolese volk en speciaal het CPP zullen voor altijd in herinnering houden hoe kameraad Kabila van 1960 tot 1996 met volharding streed tegen de vestiging van het neo-kolonialisme in Kongo en tegen Mobutu's neo-koloniale dictatuur; ook zal in onze herinnering blijven zijn wijs leiderschap gedurende de bevrijdingsstrijd, die Mobutu's dictatuur ten val bracht en tegelijkertijd Mobutu zelf, die zeven jaar na het begin van de overgangsperiode nog steeds de troon bezet hield. Het Kongolese volk en het CPP zullen niet de inspanningen vergeten van de voormalige president Kabila in het eerste jaar van zijn macht, om de veiligheid te herstellen, de staat weer op te bouwen, de geldkoers te stabiliseren, de economie te doen herleven en de publieke voorzieningen te garanderen. De Verenigde Staten poogden deze onweerstaanbare opkomst van de bevrijding van het volk te dwarsbomen door een agressieve oorlog, die in feite door Rwanda en Uganda gevoerd werd.

President Kabila zette zich volledig in voor de verdediging van het vaderland, voor de opbouw van een patriottisch leger en ondersteuning van de strijd van het volk om de indringers terug te dringen en de onafhankelijkheid, de soevereiniteit en de territoriale integriteit te herwinnen. Het CPP, trouw aan de gevoelens van het hele volk, is geschokt en verontwaardigd over het gemak waarmee de geëerde president gedood kon worden. Wij eisen dat het onderzoeksteam van Kongolezen en bondgenoten zorgvuldig en snel opheldering brengt over alle verwikkelingen van de intrige en over allen die eraan meegewerkt hebben. De hele bevolking stemt in met de urgentie van dit probleem; indien men er niet in slaagt hen te ontmaskeren, dan zullen degenen die dit ontworpen en ten uitvoer gebracht hebben, hun criminele activiteiten voortzetten totdat de nationale opstand, nu geleid door president Josef Kabila, is neergeslagen. Het volk eist dat het onderzoek snel ten einde komt om de nieuwe president vooruit te helpen op de weg naar volledige nationale onafhankelijkheid, uitgestippeld door M'zee Laurent- Désiré Kabila.

De ondertekenaars van deze verklaring achten het nodig het hele onderzoek uit te breiden naar alle regeringsinstellingen, die gefaald hebben in hun opdracht om de president te ondersteunen en te verdedigen in zijn strijd tegen de agressie en voor soevereiniteit en politieke en economische onafhankelijkheid van Kongo.

Analyse

Gebrek aan organisatie, ondeskundigheid en slordigheid, wijdverspreid in veel regeringsinstellingen, in veiligheidsdiensten, in het leger en bij de politie hebben ertoe bijgedragen, dat de misdaad mogelijk was. Het is tijd een kritische analyse te maken van de prestaties van alle diensten die een rol spelen bij de verdediging van het land, de bescherming van heel het Kongolese volk en in het bijzonder hun president. Het revolutionaire kader van het CPP voelt zich bezorgd en wil betrokken zijn bij de zorgvuldige analyse van de zwakke plekken van de staat.

Vertrouwen in J. Kabila

Wij zijn gelukkig met de aanstelling van generaal-majoor Josef Kabila als president van de republiek en wij verzekeren hem de krachtige steun van de volksmassa in de hoofdstad. Wij vertrouwen er op dat president Josef Kabila de revolutionaire strijd getrouw zal voortzetten, de strijd die 40 jaar geleden door zijn vader ingezet is en zijn climax bereikte in de nationalistische, anti-imperialistische en op het volk gerichte koers, ingezet vanaf mei 1997 tot aan zijn dood. President Kabila was de stuwende kracht achter het sociale project van het CPP en tegelijk haar voorzitter. Zodoende beschouwen wij nu reeds Josef Kabila als onze president, vooruitlopend op zijn officiële en plechtige installatie. Het revolutionaire kader van het CPP is er diep van overtuigd, dat met president Kabila als staatshoofd, het volk de garantie heeft dat de nationalistische, revolutionaire lijn, begonnen door onze held M'zee Laurent-Désiré Kabila doorgetrokken zal worden tot het bereiken van politieke en economische onafhankelijkheid voor Kongo.

De eerste taak op dit moment voor alle veiligheidsdiensten, voor het CPP en voor alle Kongolese patriotten is het verzekeren van de veiligheid van de nieuwe president tegen alle intriges. Het CPP is zich bewust van het wantrouwen van de bevolking tegen de personen die M'zee Laurent-Désiré Kabila omringden, die door hun ondeskundigheid de misdaad mogelijk maakten. Het CPP uit de wens van de hele bevolking dat president Josef Kabila de tijd neemt om een team van hoofden van ministeriële bureau's te vormen, die over professionele deskundigheid beschikken, nauwgezet zijn in financiële zaken en voortvarend in de verdediging van de volksmassa's van het land.

De ondertekenaars van deze verklaring zweren de inspanningen van het Kongolese leger en van het volksleger te steunen om de agressor en de bezettingsmacht te verwijderen. Dit heeft absolute prioriteit en de realisatie daarvan zal alle Kongolese patriotten verenigen.

Bron: Artikel uit L'Avenir 13 februari 2001. Vertaling Thomas Janssen.