Sociale verzekeringen op de tocht.

Waar gaat dit naartoe?

Door Anna Ioannatou

Een van de belangrijkste hete hangijzers, waar omheen een maatschappelijk front gevormd kan worden is het hele stelsel van sociale verzekeringen, dat enorm onder druk is komen te staan en uitgeleverd dreigt te worden aan het privé-kapitaal met alle gevolgen van dien. Ook dit fundamentele mensenrecht wordt langzamerhand koopwaar en onderwerp voor ongecontroleerde speculatie.

Daarom heeft de KKE besloten een speciaal op sociale verzekeringen gerichte actie te houden. Bij de Rizospastis van zondag 18 februari jl. was een brochure gevoegd met de stellingen van de KKE inzake sociale verzekeringen. Vrienden en leden van de partij trokken stad en land in met deze Rizospastis om krant plus brochure massaal te verspreiden.

Op 28 februari jl. gaf Aleka Papariga - secretaris-generaal van de KKE - een persconferentie in een centraal gelegen hotel te Athene over deze zelfde zaak onder het motto: "We kunnen ze tegenhouden - een massale tegenaanval nu! Voor moderne, openbare sociale verzekeringen."

Op deze persconferentie, waaraan uiteraard geen aandacht besteed werd (zoals te doen gebruikelijk) door de massamedia, werden de stellingen van de KKE voorgelegd en toegelicht. Kernstuk van het betoog zou je met de volgende woorden kunnen benoemen: "Wij vinden, dat er een confrontatie op alle fronten nodig is, een verenigde inspanning van alle getroffenen. Geen dialoog, niet met de regering en ook niet met de werkgevers, maar een radicale afwijzing van de politieke richtingen, zoals die officieel en onofficieel zijn aangekondigd. Er is een verenigde, algehele strijd nodig, die niet beperkt blijft tot het behoud alleen van verworvenheden - een aspect overigens, dat we niet onderschatten - maar die gericht zal zijn op een modern stelsel van sociale verzekeringen, dat tegemoetkomt aan de eisen van onze tijd. Alleen met een algehele offensieve opstelling kun je hopen op succes. Een defensieve strijd daarentegen, waarbij een ieder zijn best doet om zijn eigen fonds te redden, is tot mislukken gedoemd."

De KKE is de eerste partij, die haar stellingen openbaar maakt en zo wijd mogelijk verbreidt. Immers, op tijd informeren kan bijdragen tot een betere voorbereiding en organisatie van de strijd tegen de verpletterende maatregelen, die de regering in petto heeft ten koste van misschien wel de belangrijkste sociale verworvenheid.

In de klauwen van het privé-kapitaal

Werknemers dienen een ding goed te begrijpen: de sociale verzekeringen worden aangepast aan de algemene huidige tendens in de Griekse samenleving, waar ze steeds slechter betaald worden en hun sociale behoeftes steeds minder vervuld worden. Dat is een resultaat van kapitaalaccumulatie, van concentratie van rijkdom, aldus de spreekster. Er is een storm van maatregelen op komst getiteld "sociale verzekeringen". Dat pakket betekent niet alleen dat werknemers van verworvenheden beroofd worden, maar tevens wordt er een nieuw stelsel gecreëerd, het meest reactionaire en onmenselijke van de afgelopen eeuw. Doel van dat stelsel is de hele kwestie sociale verzekeringen op elk individu, op elke werknemer af te wentelen. Voorwaarden worden geschapen voor het privé-kapitaal om ongekend te speculeren. De wetten die de regering in voorbereiding heeft, zijn uiterst vriendelijk voor privé-verzekeringsbedrijven en voor die bedrijven, die op het gebied van de gezondheidszorg speculeren. Dat is uiteraard niet voor het eerst zo, maar op zo'n grote schaal en zo diepgaand is het in onze tijd nog nooit gebeurd. Vervolgens kwam de secretaris-generaal met voorbeelden van enorme bedragen belastingontduiking en roof van fondsreserves door de "grote jongens" van het bedrijfsleven. Er was dus al sprake van speculatie, maar nu staat er een sociaal verzekeringsstelsel voor de deur, waarbij het grote bedrijfsleven nog rijker wordt. Het bleef echter niet alleen bij kritiek. Aleka Papariga kwam ook met de gedetailleerde voorstellen van het Centraal Comité van haar partij hoe het dan wel zou moeten.

Hoe verder?

Uiteraard hoort het niet bij het wezen van het kapitalisme om voor sociale verzekeringen te zijn als onvervreemdbaar, gratis mensenrecht. Voor zover we mensvriendelijke sociale stelsels hebben beleefd in kapitalistische landen, is dit het resultaat geweest van de enorme opkomst en verbreiding van socialistische ideeën in de 20ste eeuw, het bestaan alleen al na de Tweede Wereldoorlog van een steeds grotere groep socialistische landen en de bloei van een arbeidersbeweging. Nu de machtsverhoudingen in de wereld weer gunstiger zijn voor het kapitalisme, de communistische partijen ernstig verzwakt zijn en de arbeidersbeweging vrijwel ingepakt door de heersende kapitalistische ideologie, beleven we dan ook de stelselmatige afbraak van alle sociale (socialistische) verworvenheden. Om erger te voorkomen, is het hard nodig dat de getroffenen overal ter wereld zich deze feiten bewust worden en hun sociaal welzijn verbinden met de noodzaak voor een nieuw sociaal-economisch systeem op te komen, het socialistische.