Ingezonden 2

Je gelijk halen bij de WW

Ik ben een vrouw van 58 jaar en ik heb van mijn 16de tot en met mijn 28ste jaar gewerkt. Door verhuizing naar Oost-Souburg en het krijgen van twee kinderen ben ik gestopt met het werken voor een baas. In Oost-Souburg ben ik vrijwilligerswerk gaan verrichten, dit was goed te combineren met het verzorgen van mijn kinderen en het huishouden. Dat heb ik ongeveer 20 jaar gedaan. Maar je wilt dan wel eens wat anders en ik ben toen op mijn 54ste jaar weer gaan werken bij een firma. Heel leuk maar vrij zwaar werk. En wat gebeurt er dan? Na ruim een jaar werken krijg ik last van een peesontsteking in mijn arm. Dus wordt het ziektewet. Ziekenhuis in en uit en na langdurige behandelingen blijkt er niets meer aan te doen. Na een jaar kom ik in de WAO, daar moet ik vele malen op controle komen en wordt ik van het kastje naar de muur gestuurd. Maar uiteindelijk wordt me meegedeeld dat ik best met één hand kan werken en dus word ik goedgekeurd. Vanuit de WAO word ik dan naar de WW gezonden, want er is geen baas die je met één hand in dienst wil nemen en zeker niet als je achter in de vijftig bent. Er wordt mij meegedeeld dat ik recht heb op slechts een halfjaar WW, omdat ik een tekort arbeidsverleden zou hebben.

Gelukkig kende ik iemand van de NCPN in de buurt die van heel veel zaken verstand heeft. Hij gaf mij het advies om de voorlichtingsboekjes over de WW op te vragen. Toen bleek dat het arbeidsverleden van mijn 16de tot mijn 28ste jaar ook meetelde. Na verschillende malen met de GAK-ambtenaar gesproken te hebben, die in eerste instantie ontkende dat ik recht zou hebben op langduriger WW, bleek dat ik daarop toch recht had.

Maar dat wordt niet meegedeeld door mensen van het arbeidsbureau of welke instantie dan ook, terwijl ze zelf deze voorlichtingsboekjes uitgeven!

De vraag die ik mij stel is: Indien ik geen contact had opgenomen met deze NCPN-er die mij de weg wees hoe te handelen dan had ik geen langere uitkering ontvangen. Maar bij hoeveel mensen speelt dat ook?

Nu verklaarde het GAK, terwijl ze hun verontschuldigingen aanboden, dat men het over het hoofd had gezien en krijg ik uitbetaald tot mijn 65ste.

Wat ik maar wil zeggen is dit: "Pik niet alles wat het GAK of andere instanties zeggen, kom op voor je rechten, dat heb ik ook gedaan met hulp."

Olga Jansen
Oost-Souburg