Waar blijft NAVO met zijn uitleg?

Na Kosovo de beurt aan Macedonië

Door Michel Collon

Trieste herhaling? Na de aanval tegen de dorpen van Presevo in Servië, na de bomaanslag op een autobus, die zeven Servische burgers het leven kostte, voeren de Albanese separatisten van het UCK de oorlog nu uit naar het buurland Macedonië. Een nieuwe stroom vluchtelingen. Een nieuwe oorlog in de Balkan. Wie zijn er in de Balkan eigenlijk agressors en wie slachtoffers?

Macedonië vormt een strategisch gebied omwille van de olie- en gasleidingen die Europa en de VS er doorheen plannen, vanuit de Kaukasus. The Guardian meldt: "De Trans-Balkan Pijpleiding, die noch de Europese noch de Amerikaanse pers haalde, moet van Burgas aan de Zwarte Zee naar Vlore aan de Adriatische Zee lopen, via Bulgarije, Macedonië en Albanië. Voor het Westen wordt dit wellicht de belangrijkste route voor de petroleum en het gas die nu in Centraal-Azië worden gewonnen, 750.000 vaten per dag. Een noodzakelijk project, zegt de Amerikaanse dienst voor handel en ontwikkeling, vanwege de ruwe olie dat het project zal leveren voor de Amerikaanse raffinaderijen, vanwege de sleutelrol die het de Amerikaanse bedrijven toekent in het ontwikkelen van de levensader tussen het Oosten en het Westen, en omdat het de privatiseringen in het gebied, waar de Amerikaanse regering zo op aandringt, zal doen vooruitgaan." (1) Dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Twee jaar geleden, nog voor de oorlog, zei de VS-minister van Energie, Bill Richardson: "Het gaat hier om de energie-veiligheid van Amerika." Met andere woorden: we moeten de overheersing en de superwinsten van de oliemultinationals veilig stellen. "Wij zouden graag zien dat die pas onafhankelijke staten zich zullen richten op de commerciële en politieke belangen van het Westen in plaats van elders hun heil te zoeken. We hebben zware politieke investeringen gedaan in het gebied rond de Kaspische Zee en het is voor ons heel belangrijk dat zowel het traject van de pijpleiding als het politiek beleid correct zijn." (2)

The Guardian zegt ook nog: "Op 9 december 1998 (voor de oorlog dus, nvdr.) zei de president van Albanië op een bijeenkomst in Sofia: volgens mij kan geen enkele oplossing die binnen de Servische grenzen blijft, voor duurzame vrede zorgen." Met andere woorden: als u wil dat de Albanezen akkoord gaan met de Trans-Balkan Pijpleiding, dan moet u Kosovo van de Serviërs afpakken. (3)

De aanvallen van het UCK zijn helemaal geen verrassing

De VS sloten een pact met de duivel. Daarvan getuigen tal van diplomatieke verslagen: het separatistische UCK vermoordde niet alleen Servische politieagenten en burgers maar ook Albanezen die getrouwd waren met Serviërs of er zelfs alleen maar mee instemden in de Joegoslavische staat te wonen.

De speciale gezant van Washington in de Balkan, Robert Gelbard, had zelf tot drie keer toe voor de internationale pers bevestigd, begin 1998, dat "die lui van het UCK terroristen zijn." Maar drie maanden later heetten die terroristen plotseling 'vrijheidsstrijders' en vanaf 24 maart 1999, nu twee jaar geleden, zou de NAVO hun luchtmacht worden.

Vandaag doen de VS heel verbaasd over het 'extremistische geweld' (4) in Macedonië. Alsof ze niet wisten dat het UCK al in juni 1998 landkaarten van 'Groot-Albanië' verspreidde. Daarop worden, naast Kosovo, grote delen van Macedonië, Montenegro en Griekenland ingepalmd. Oorlogen zijn dus onvermijdelijk als het UCK die plannen wil waarmaken. Zo'n 'Groot-Albanië' veronderstelt niet alleen gebiedsuitbreiding, maar ook etnische zuiveringen. Onder het waakzaam oog en met stilzwijgende goedkeuring van de NAVO zijn ondertussen 350.000 niet-Albanezen uit Kosovo verdreven: Serviërs, zigeuners, Gorani, Turken enz. Kosovo is bijna 'zuiver'.

De VS staken geen vinger uit toen het UCK zich buiten Kosovo waagde om Presevo in Centraal-Servië aan te vallen. Erger nog, die infiltratie gebeurde vanuit het gebied dat door de VS bezet wordt. Washington en de NAVO beweren vandaag dat ze de toevoer van wapens en strijders naar het zuiden van Servië en naar Macedonië proberen te stoppen. Maar in Kosovo zijn er om de vijf kilometer wegversperringen en controles van de KFOR.

Edoch, de KFOR werft tolken en ander personeel aan bij... het UCK. Er zijn 45.000 NAVO-soldaten in Kosovo en die zouden niet in staat zijn de terroristen van het UCK aan te houden?

1. The Guardian, 15-2-2001. 2. Idem. 3. Idem. 4. AFP-Skopje, 6-3-2001.

Foto - Groot-Albanië veronderstelt gebiedsuitbreiding en ethnische zuivering: daar is het UCK nu ook in Macedonië mee begonnen. De hele wereld wist dat dit zou gebeuren. (Foto Belga, Georgi LIicoviski).