Ingezonden 5

Oproep "Nederlandse Steungroep Pastors for Peace".

Gedurende enkele jaren dragen Nederlanders bij aan de daadwerkelijke doorbreking van de VS-blokkade tegen Cuba. Sinds 1992 organiseren de Pastors for Peace-New York - onderdeel van het Interreligious foundation for Community Organization(IFCO)-jaarlijks hun "Cuba Friendshipment Caravan". Hoofddoel is daadwerkelijk de economische- en handelsblokkade van hun regering tegen Cuba (40 jaar nu) te doorbreken maar tegelijkertijd hun medeburgers te informeren over de inhoud van de wurgende blokkade-wetten van Helms Burton en Torricelli en hun desastreuze gevolgen op het dagelijks leven van de Cubanen.

Door middel van 10 tot 15 routes door heel de VS tot aan de grens met Mexico, wordt informatie gegeven door middel van avondbijeenkomsten, radio- en T.V.-uitzendingen en krantenartikelen. Financiële en materiële donaties worden in ontvangst genomen.

Na een intensieve voorbereiding van de "Caravanistas" voor de grensovergang naar Mexico door non-violence-training, grondige labelling van alle in dozen bijeengebrachte goederen, cultural sensitivity-training en alle in's-en out's van de grensovergang, volgt altijd weer de meest onvoorspelbare "bordercrossing" VS-Mexico.

Elk jaar opnieuw zijn er schriftelijke dreigementen door het "Treasury Department" voor het opleggen van hoge boetes ($ 55.000) aan personen die de blokkade-wetten doorbreken annex 1 tot 10 jaar gevangenisstraf......

De afgelopen jaren echter hebben we geen problemen ondervonden bij de Amerikaanse douane, maar 'alleen' bij de Mexicaanse douane in Reynosa. Zij lieten ons acht uur lang dozen uitpakken, autopapieren van alle voertuigen inleveren en paspoorten, waarna wij 'het licht op groen kregen'.

Door Mexico naar de havenstad Tampico, inladen van containers, doorvliegen naar Havana, Cuba! In Cuba een grandioos programma: kennismaking met vele aspecten van de Cubaanse samenleving door middel van vele contacten met de bevolking.

De 12de Caravan zal SOLAR en ANDERE ALTERNATIEVE ENERGIE-PROJECTEN ondersteunen die scholen en klinieken in afgelegen- en bergstreken van Cuba elektriciteit zullen brengen. ook wil men kostbare medische en onderwijskundige hulpgoederen overhandigen om Cuba te helpen bij haar herstel van 40 jaar VS-blokkade.

De belangrijkste data zijn:

18 jun 2001Startroutes in de VS
29 jun - 2 julAlle routes komen samen in een plaats in Texas plus oriëntatie bordercrossing
4 - 11 julProgramma in Cuba
12 julOmgekeerde uitdaging"

Meedoen met het doorbreken van de blokkade "in the belly of the beast" (in de buik van het beest), is een levensverrijkende ervaring van de eerste orde". De Pastors for Peace waarderen ten zeerste deelname vanuit Canada, Mexico, Europa, Afrika, enz. omdat dit de strijd tegen deze onmenselijke, onevangelische blokkade internationaliseert. Via de media kan dan ook meer bekend worden dat vele vredelievende, weldenkende mensen niet medeplichtig willen zijn aan deze schaamteloze genocide.......

Namens de Nederlandse Steungroep Pastors for Peace, maart 2001,

Ien van Ginneken-Houting.(Tel.0545-272254)

(Zie ook:www.ifconews.org voor verdere informatie.)