Ingezonden 6


FED-KOM - FEDERATIE KOERDEN IN NEDERLAND
Sloterkade 10 1058 HD Amsterdam
Tel: 020-6141816
Fax: 020-6143468
E-mail: kicadam@xs4all.nl

Dringende Oproep:

Beste vrienden en vriendinnen,

Hieronder documenteren wij een oproep van de campagne Vrede in Koerdistan uit Engeland en vragen jullie om ondersteuning. De oproep wordt in Engeland door bekende mensen uit het openbare leven ondersteund. Handtekeningen kunnen per e-mail of fax aan onze bovenstaande adressen worden gestuurd. Wij zullen ze onmiddellijk aan de met ons samenwerkende organisatie door- sturen.

Federatie Koerden in Nederland (Fed Kom)
Amsterdam

Het Turkse leger veroorzaakt oorlogsgevaar in het Midden Oosten

Wij roepen op om het oorlogsgevaar in Iraaks-Koerdistan te stoppen

Terwijl de aandacht van de wereld nog steeds gericht is op het escalerende conflict tussen Israël en de Palestijnen en de doorlopende ondoorzichtige pogingen om permanente oplossingen te vinden, is door de grote invasie van Turkse troepen in Noord-Irak een nieuw groot gevaar voor de vrede in het Midden-Oosten ontstaan. Het Turkse leger marcheerde al in midden december 2000 Noord-Irak binnen en volgens voorzichtige schattingen zijn er intussen 10.000 soldaten in het gebied gestationeerd. Ze trokken de Iraakse grens over in eenheden van ongeveer 500 soldaten met vrachtwagens en zijn nu over het gehele gebied van Zuid-Koerdistan verspreid. Deze regio staat ook bekend als de zone waar vliegen verboden is en staat onder de zogenaamde controle van de Verenigde Naties.

Ook in het verleden zijn er herhaalde invasies van Turkse legereenheden geweest die op jacht waren naar guerrilla's van de PKK. Maar deze nieuwe operatie overtreft al haar voorgangers; het Turkse leger is 300 kilometer ver het Iraakse grondgebied binnengetrokken. Het leger werkt nu nauw samen met de Iraaks-Koerdische partijen, vooral met de PUK, waarvan de leider Jalal Talabani recentelijk uit Ankara is teruggekeerd.

De Turkse minister president Bülent Ecevit beweert dat de Turkse troepen alleen maar technische hulp geven voor de militaire operaties van de KDP en de PUK, die de PKK uit de regio willen verdrijven. Dit alles geeft reden tot grote bezorgdheid, genegeerd door zowel de journalisten van de internationale media als de westerse regeringen, omdat het gaat om de voorbereidingen van Turkije voor een oorlog. Het is moeilijk om niet tot de conclusie te komen dat Europa en de VS blind zijn als het gaat om het gedrag van Turkije. Ze herhalen zonder meer de Turkse beweringen, dat alle militaire acties met "bestrijding van de PKK guerrilla" te rechtvaardigen zijn. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de westerse geheime diensten geen kennis hebben van wat er gebeurt in dit strategisch en economisch zo belangrijke gebied. Het is niet duidelijk in hoeverre de doelen van de huidige operatie corresponderen met de details van het Verdrag van Washington uit 1998. Maar het is wel duidelijk dat de doelen het gevaar met zich meebrengen dat de buurlanden in de regio in een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten worden verwikkeld.

De PKK, die vasthoudt aan haar vredesaanbod en wacht op positieve signalen uit Turkije, heeft gewaarschuwd dat het uitbreken van gevechtshandelingen het risico inhoudt van een ongecontroleerde uitbreiding van de oorlog over het gehele gebied inclusief Turkije.

Bij dit gevaarlijke spel gaat het voor alle partijen om een hoge inzet. Een ander zorgwekkend aspect is de mogelijkheid dat Turkije wil proberen om een permanente aanwezigheid in het gebied tot stand te brengen. Er wordt zelfs gespeculeerd dat Turkije bereid is tot een handel met Bagdad, die het Saddam Hoessein mogelijk zal maken de controle over het gebied te herwinnen.

Wij geloven dat Turkije in deze potentieel explosieve militaire campagne niet alleen handelt, en we roepen alle betrokken krachten dringend op om de oorlogsvoorbereidingen te stoppen. Verder eisen wij met deze oproep dat de hoogste verantwoordelijken in Europa en de VS hun invloed zullen gebruiken om Turkije van de huidige confrontatiekoers af te brengen. Tenslotte eisen wij van de politieke en militaire leiding in Ankara dat ze hun plannen overdenken voordat er een verschrikkelijke oorlog in het Midden-Oosten ontstaat, waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. De huidige gebeurtenissen zijn voor de vrede in het Midden-Oosten net zo belangrijk als het Palestijns-Israëlische conflict en moet door de internationale media op dezelfde manier gevolgd worden. Er is nog tijd voor een vredesproces, dat door alle betrokkenen en de internationale instellingen positief zou moeten worden beantwoord.

Comité van aanbeveling Campagne Vrede in Koerdistan Londen:

Lord Avebury, John Austin MP, Lord Rea, Lord Dholakia, Baroness Sarah Ludford (MEP), John Bowis (MEP), Julie Christie, Harold Pinter, Noam Chomsky, Arthur Miller.

Andere ondertekenaars:

Lord Hylton, Cynog Dafis, Rhodri S. Thomas (Lid van het Parlement van Wales/ GB), Simon Thomas (Brits Parlementslid), Tony Benn (Brits Parlementslid), Jermy Corbyn (Vice voorzitter van de mensenrechtencommissie van het Britse Parlement), Rudi Vis (Brits Parlementslid), Sir Peter Lloyd (Brits Parlementslid), Ken Coates (Voormalig voorzitter van de mensenrechten groep van het Europees Parlement), Malcolm Harper (Directeur van United National Association), Mr. Etherington (Brits Parlementslid), Dr. Mohammed Ahmed (Ahmed Foundation voor Kurdische Studies), Hans Branscheidt (Medico International), Roger Tompkins (Advocaat), Gareth Peirce (Advocaat), Hugo Charlton (Advocaat, woordvoerder van de Groenen voor binnenlandse zaken en mensenrechten / GB), Jenny Jones (De Groenen / GB), Eamonn McCann (Journalist; NUJ), David Morgen (Journalist), Susan Raven (Journalist), John Haylett (Uitgever van de Morning Star), Alexander Fitch (Journalist), Sarah Parker (netwerk voor Socialistische Solidariteit), Hewa Jaff (Liberaal Democratische Partij), Mr. Evgeniou (Cypruslobby), Andreas Gavrilielides (Voorzitter van de Grieks-Kurdische Solidariteits Campagne), George Evgeniou (Theaterdirecteur), Zinar Hogir (Voorzitter van de Kurdische Gemeente) en honderd verdere ondertekenaars (26. Februari 2001)

Handtekening:
Adres:
Beroep / Organisatie / Functie:
Telefoon/Fax:
E-mail: