Roerige tijden

Van de redactie

Aan het actie- en CAO-front is het nodige loos. Het gezamenlijke onderwijsfront van werknemersorganisaties, schoolbesturen en ouderorganisaties eist 12 miljard. De huisartsen dreigen weer met actie. De strijdvaardige NS'ers hebben FNV Bondgenoten een lesje geleerd en afgedwongen dat twee notoire ondernemersvrienden moeten gaan bemiddelen. Het wordt dus echt spannend, want bij voorbaat staat al vast dat de werknemers met een kluitje in het riet zullen worden gestuurd. In de bouw werd een 'verantwoorde CAO' afgesloten met vier procent loonsverhoging en per 1 juli op jaarbasis nog eens een half procent. Wel is er een inflatieclausule afgesproken, maar de zes procent is niet gehaald. De welzijnswerkers moeten het doen met twee maal 3,75 procent in 2001 en 2002. Ter compensatie voor deze geringe verhoging krijgen zij in 2001 en 2002 een verhoging van de eindejaarsuitkering van 1,5 procent. Het onderhandelaarsakkoord over de CAO Verpleeg- en Verzorgingshuizen voorziet in een loonsverhoging van 4 procent. In de Thuiszorg, evenals in de Geestelijke Gezondheidszorg gaan ze voor 4 procent en een stapsgewijze invoering van de dertiende maand, dus dat wordt uiteindelijk ook weer minder. In de kleinmetaal gaan de acties nog door. Bij Kliq willen ze bijna een kwart (zevenhonderd van de nu nog 3000) banen schrappen en bij Hoogovens dreigen de bazen nu openlijk met banenverlies. Maar ook als 'belegger' ben je je leven in het kapitalisme niet zeker. Er zijn weer vele miljarden verdampt. Gelukkig bleven de ƒ 350 mln, die mensen van gereformeerde gezindte verloren aan piramidespelen, dubieuze grondaankopen en aandelen, hoofdzakelijk in eigen kring. Maar wat wil je? Het is onder het kapitalisme immers eten of gegeten worden. Rijkman Groenink van ABN Amro weet dat als geen ander. Daarom gaat hij aandeelhouderswaarde creëren, want zonder hogere koers kan hij niemand overnemen en wordt zijn bank zelf prooi.

Na de openlijke steun van Willem Alexander aan Videla en Zorreguieta is het ineens akelig stil aan dat front. Krijgt bisschop Bär dan toch gelijk dat een simpel 'mea culpa' genoeg moet zijn voor de Zorreguieta's om deel te worden van het Nederlandse koningshuis? Zou er dan eigenlijk wat veranderen? In Nederland kun je nog net niet komen met het buitenspel zetten van het parlement, minister Korthals kreeg er zelfs 'nog van langs', toen hij opperde om de rol van de nationale parlementen te beperken ten gunste van Europa, terwijl dat nota bene allang aan de gang is. Maar het was muisstil toen het parlement van het rijksdeel Antillen kortgeleden werd gemuilkorfd. Maar ja, dat stukje Nederland ligt in Zuid-Amerika, daar zijn ze dat wel gewend. De slachtoffers van de cafébrand in Volendam hebben de zaken in ieder geval goed door, zij hebben een belangenvereniging opgericht, want van de overheid hoef je weinig te verwachten. De overheid in Enschede, op een enkeling na, probeert in ieder geval de hele schuld in de schoenen van SE Fireworks te schuiven. Het college ontkent doodleuk dat zij een gedoogbeleid voerde. Maar gemeente Enschede: wanbeleid is ook beleid!

Met al deze ontwikkelingen is het begrijpelijk dat de PVDA wat nerveus wordt. Zouden ze bij die partij echt aan de Zalmnorm gaan morrelen? Manifest komt op al deze kwesties de komende tijd terug. Maar één ding staat vast, ook al knokken we voor iedere cent en staan we pal voor de verdediging van alle verworvenheden, echte blijvende verbeteringen zijn onder het kapitalisme niet te verwezenlijken, daarvoor heb je het socialisme nodig.