Nieuws van SOVB

Van redactie

"De uitkomsten in het NAVO-rapport van 6 maart over verarmd uranium zijn bezijden de waarheid en voorzien de internationale gemeenschap van mis- en desinformatie en halve waarheden", volgens Louis Bertholet van de Stichting Onderzoek Vliegramp Bijlmermeer (SOVB). "Zoals wij inmiddels gewend zijn, een rapport gebaseerd op literatuurstudie en niet getoetst aan de praktijk!"

De SOVB heeft tijdens de kortgeleden in Brussel gehouden conferentie 'Uranium, de slachtoffers praten' in het panel deelgenomen en heeft daarbij bijzonder belangrijke contacten gelegd met diverse artsen, professoren en deskundigen die bereid zijn een netwerk te vormen om data en ervaringen uit te wisselen, te verzamelen en te verwerken om internationaal een vuist te kunnen maken tegen het gebruik van verarmd uranium en biologisch/chemische oorlogsmaterialen.

De SOVB heeft bovendien internationaal de gezondheidsklachten ten gevolge van de Bijlmerramp onder de aandacht kunnen brengen. De internationale pers was ruim vertegenwoordigd. Opvallend was dat de Nederlandse pers ontbrak.

De heer Henk van der Keur, deskundige van de Nederlandse stichting LAKA, het documentatie- en onderzoekscentrum op het gebied van kernenergie, was ook in het panel vertegenwoordigd. Hij heeft waardevolle informatie verstrekt over 'bedrijven die betrokken zijn bij de productie van munitie met verarmd uranium'. Ook verschafte hij informatie over de verspreiding van munitie met verarmd uranium in de wereld.