NAVO, Joegoslavië en marxisme-leninisme

Van de redactie (*)

Joeri Boom lijkt een aardige journalist, die zoals veel van zijn collega's nogal behept is met anti-communistische vooroordelen. Daar valt in journalistieke kringen ook moeilijk aan te ontkomen. Toch heeft hij een redelijk objectief beeld geschetst van het debat in de Balie en heeft hij de essentie van Blufpoker goed beschreven. Jammer dat hij nog niet snapt dat het marxisme-leninisme geen heilsleer is, maar juist een instrument om politieke, economische en ideologische ontwikkelingen in hun juiste samenhang te begrijpen. Hieronder een deel van zijn verhaal in de Groene Amsterdammer.

(begin citaat) Amsterdam, maandagavond. Voor de glazen klapdeuren van politiek-cultureel centrum De Balie aan het Leidseplein staan vier mannen opgesteld. Twee zijn getooid met volle baarden. Trots venten ze Manifest uit, de krant van de Nieuwe Communistische Partij Nederland. Het zijn vriendelijke, zwijgzame kerels die op hun hoogst eigen wijze te kaapren willen varen. Eigenlijk is er geen houden aan, maar aan hun gelaat valt dat niet af te lezen - rotsen in de branding van het aanzwellende kapitalisme. Een jongen staart ze stomverbaasd aan. "Mijn god, ze bestaan nog", fluistert hij. Een vrouw die hem minstens een generatie voor was, zegt fier: "Ik krijg hem al thuis, hoor." Waarom zouden deze trotse nieuw-communisten hier hebben postgevat? Er staat in het Amsterdamse discussiecentrum immers geen debat op het programma dat in de verste verte iets te maken heeft met de marxistisch-leninistische heilsleer.

Wel vindt er in de kleine zaal een discussie plaats omtrent een opmerkelijke nieuwe studie van geopolitieke aard: Blufpoker: de grootmachten, Joegoslavië en de komende oorlogen, door de Belg Michel Collon. Een prikkelend boek dat probeert de verborgen agenda's van westerse grootmachten te openen. Zucht naar olie, doorvoerlijnen en afzetmarkten, onvermijdelijk uitmondend in oorlog. Het uiteenvallen van Joegoslavië kenschetst Collon als een weloverwogen misdaad, op het conto te schrijven van Duitsland en zijn veiligheidsdienst BND (Bundesnachrichtendienst). De Balkan is volgens Collon een superstrategisch gebied, springplank naar de olie van het Midden-Oosten en de Kaukasus. De Donau die door het gebied stroomt, is een van de belangrijkste levensaders van Europa. Dat de oorlog er zo lang voortsleepte was het gevolg van de machtsstrijd tussen Duitsland en Verenigde Staten. De VS laten hun wereldhegemonie niet aantasten en doen er alles aan om vooral Duitsland en Japan eronder te houden. Duitse plannen om Europa te overheersen, worden gedwarsboomd door het militaire machtsinstrument van de VS, de NAVO. Onder het mom van humanitaire interventie zal de alliantie haar operatiegebied uitbreiden en overal nieuwe brandhaarden veroorzaken waar grondstoffen, afzetmarkten en goedkope arbeid te vinden zijn. Een fascinerend verhaal, gedocumenteerd met citaten uit officiële rapporten en hooggeplaatste monden.

Neem deze, die tijdens een besloten bijeenkomst een dag voor het begin van de bombardementen op Joegoslavië in 1999 uit de mond rolde van Bill Clinton: "Als we stevige economische betrekkingen willen, zodat we in de hele wereld kunnen verkopen, dan is Europa daar de sleutel toe. Daarover gaat het hele Kosovo-ding." Op zo'n auteur komt een publiek af dat niet bepaald verzot is op de NAVO. En waarom zouden de nieuw-communisten aan hen niet hun Manifest verkopen? Omzet is omzet.

Blufpoker is een op marxistische leest geschoeide studie: alle aandacht gaat uit naar economische, politieke en militaire factoren. (...) Het boek is doortrokken van 'sociale strijd' en anti-kapitalisme en ziet een oprukkend oorlogszuchtig imperialisme der grootmachten. Zijn theorie: "Oorlogen beginnen niet met bommen, maar met (media)leugens"; "Alle oorlogen, ook de toekomstige, maken deel uit van een wereldwijd strategisch plan. De economische wetmatigheden eisen dat de multinationale ondernemingen zich de rijkdommen van de strategische regio's kunnen toe-eigenen, en daar hebben ze de NAVO voor." (...) "De maximale winst- en hebzucht is een motor. En met zo'n motor is niets veilig, zelfs niet de vrede. In welk systeem willen we dat onze kinderen morgen leven! In een systeem waarin multinationals oorlogen mogen provoceren! Dat is de vraag die het boek stelt. Wie zegt dat dit complotdenken is, is naïef. Denkt u dat al die mensen die voor de ministeries van Buitenlandse Zaken werken en de twintigduizend mensen van de CIA niks doen? Dat ze niks ensceneren? Ik zeg niet dat alle media daaraan meewerken, maar alleen de dominerende. Le Monde wil niet met mij in debat, en ook politici zijn altijd ziek als ze worden gevraagd zich met mij te meten. Laatst nog iemand van jullie VVD. Die wilde niet met mij samen in een radio-uitzending."

Zaterdag werd bekend dat Duitsland op eigen initiatief, los van de NAVO, Leopard-tanks stuurt naar Macedonië, waar het onrustig is. En volgens Manifest, waar er die avond nog aardig wat van verkocht werden, is ook de oorlog in Colombia gebaseerd op olie. (einde citaat)

(*) Deel van een artikel geschreven door Joeri Boom, overgenomen uit de Groene Amsterdammer, 24 maart 2001