"God zegene de NAVO!"...

Oh hemel, sta de wereld bij

Door Timothy Bancroft-Hinchey (*)

Bush noemt zijn militaire strategie een nieuwe architectuur voor de verdediging van Amerika en onze bondgenoten. "God zegene de NAVO!" "Als we in oorlogen vechten, moeten we als eenheid vechten." "Onze lichte wapens moeten dodelijker zijn." ...enzovoort... Deze drie voorbeelden geven de toon weer van de speech die Bush kort na zijn aantreden hield voor het Amerikaanse leger. De wereld is gewaarschuwd. Wie zijn eigenlijk de bondgenoten van de VS?

President Bush hield deze speech over zijn nieuwe ideeën voor het Pentagon in Norfolk, Virginia, waar hij aanwezig was om oefeningen van de marine van de VS bij te wonen. Hij noemde zijn nieuwe benadering "een nieuwe architectuur voor de verdediging van Amerika en haar bondgenoten". Hij vermeldde er niet bij vanwaar de aanval verondersteld wordt te komen.

"Wij weten nog niet precies welke vorm onze militaire krachten in de toekomst zullen hebben, maar we weten wel welke richting we uitgaan. Op de grond zullen onze zware wapens lichter moeten worden. Onze lichte wapens zullen dodelijker moeten zijn. In de lucht zullen we in staat zijn om overal in de wereld aan te vallen met een absolute precisie, gebruikmakend van vliegtuigen of systemen zonder bemanning (raketten)."

"We gaan een aantal wapens en uitrusting moderniseren, iets dat veel te lang niet is gedaan. We zullen dit verstandig en zorgvuldig doen, met nieuwe technieken die een nieuwe strategie ondersteunen."

Nu begrijpen we zijn obsessie voor het Strategisch Verdedigings Initiatief (SDI) en het Nationale Raketten Schild (NMD). Met thuis een paraplu en met dergelijke agressieve uitspraken als "aanvallen overal in de wereld"... waarheen en hoever wil dit heerschap precies gaan?

Het betoog gaat verder: "God zegene de NAVO! Met de technologische vooruitgang kunnen wij de gevaren van raketten het hoofd bieden." "Wij gaan samenwerken in de vredesmissie, en in diplomatie, technologie, antiraketten verdediging, bij het voeren van oorlogen, en bovenal bij het voorkomen van oorlogen, wij moeten als eenheid opereren."

Dit is een duidelijke aanwijzing dat de VS zich ervan bewust zijn dat niet alle NAVO-landen het SDI\NMD ondersteunen. Frankrijk is er openlijk tegen, Duitsland is er duidelijk niet voor en de NAVO is niet meer zo verenigd als zij eens is geweest. Het gedrag van de NAVO in de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat een aanzienlijk deel van de bevolking in de lidstaten zich nu tegen deze organisatie heeft gekeerd.

Eén ding is zeker, de VS gevechtsmachine is goed uitgerust en beschikt over veel geld en manschappen. Toch was de uitkomst bij praktisch elk conflict waar de strijdkrachten van de VS aan hebben deelgenomen sinds de Tweede Wereldoorlog, dat we ze zagen vluchten.

(We moeten niet vergeten dat in de Tweede Wereldoorlog de VS substantieel werd geholpen door Groot-Brittanië en Rusland en dat 90 procent van de Duitse soldaten gedood werd aan het Oostelijk Front).

Ze zijn gevlucht uit Vietnam, ze zijn gevlucht uit Libanon, ze zijn gevlucht uit Somalië. Ze verprutsten een reddingsoperatie in Iran, doodden 90 procent van de Britse slachtoffers in Irak, haalden een Iraans passagiersvliegtuig neer en bombardeerden de Chinese ambassade in Belgrado. (Sorry!). Zelfs internationale terroristen als Osama Ben Ladan kunnen de NSA (National Security Agency) te slim af zijn.

Voorafgaand aan de bomaanslagen op de VS-ambassades in Dar-es-Salaam en Nairobi, in de jaren '90, onderschepte de NSA berichten van Ben Laden aan de guerrilla's die de aanvallen uitvoerden, maar ze waren niet in staat de berichten te decoderen.

We weten nu allemaal waar we aan toe zijn, en de subtiliteiten in de korte stilte voorafgaand aan het moment dat George Bush en Condoleezza Rice (adviseur voor nationale veiligheid) hun ideeën kenbaar maakten aan de wereld, zijn verdwenen. We hebben een nationale veiligheidsadviseur die Rusland als een bedreiging beschouwt, zoals we hebben kunnen lezen op 11 februari, en een president die openlijk praat over "aanvallen overal in de wereld" en "vechten in oorlogen", terwijl hij tegelijkertijd voor zichzelf een nucleair schild bouwt en praat over de verdediging van Amerika en haar bondgenoten.

(*) Pravda.Ru, Lissabon. Vertaling J. Bernaven.