NCPN-afdeling Reiderland

Van een correspondent

Naar aanleiding van het voornemen van het college om een AZC (asielzoekers centrum) te plaatsen in de gemeente Reiderland is er in aansluiting op de raadsvergadering van 27 februari, zonder vooraankondiging, intern aan de raadsleden medegedeeld, dat in onderhandeling met het COA (centraal orgaan opvang asielzoekers) de Hardenberg als de geschiktste plek was uitgekozen.

De volgende dag leverden de raadsleden van de NCPN onderstaande brief bij het college af, met de mededeling dat de bevolking nu op korte termijn moest worden geïnformeerd, anders zouden zij het bij de bevolking kenbaar maken.

Aan het college van B en W van de gemeente Reiderland

Geacht college,

Naar aanleiding van de besloten raadsvergadering van 27-02-'01, waar gesproken is over een asielzoekerscentrum op de Hardenberg, heeft de NCPN-fractie zich ernstig beraden. De manier waarop deze zaak aan de raad gepresenteerd is, is naar de mening van de fractie onjuist. De NCPN-fractie is van mening, dat alvorens er een besluit wordt genomen over de realisering van een asielzoekerscentrum en de plaats waar deze moet komen, de bevolking moet worden geïnformeerd.

Het kan niet zo zijn dat er een besluit ligt en de bevolking voor een voldongen feit wordt geplaatst, zonder dat men mee heeft kunnen praten. Juist gezien het feit dat het een zaak is, die zoals andere gemeenten hebben getoond niet altijd even gemakkelijk ligt bij de bevolking, moeten de burgers ruim de mogelijkheid krijgen om hun mening te geven en mee te denken over de realisering van een asielzoekerscentrum.

De NCPN-fractie staat dan ook op het standpunt dat eerst de gevoelens van de bevolking gevraagd moeten worden en dat op basis daarvan tot besluitvorming wordt overgegaan. Dit is volgens haar de meest democratische werkwijze. Mocht er een andere procedure worden gevolgd dan zal het voor de NCPN-fractie moeilijk, zo niet onmogelijk zijn haar medewerking te geven.

Namens de NCPN-raadsfractie, Emo Bulten.
Finsterwolde, 28-02-'01.

Na de commissievergadering van 21 maart was er een vervolgvergadering, waar voorlichting werd gegeven door Mw. Haarsma van het COA over een omvangrijke procedure voor de plaatsing van een AZC. Op 26 maart zouden dan de bewoners voorgelicht worden. Op de vergadering van 21 maart is geen poging onbeproefd gelaten om ons van gedachten te doen veranderen. In scherpe bewoording heeft onze fractie kenbaar gemaakt dat onze aanpak de meest democratische werkwijze is. Daarna gaf ook de fractie van Gemeentebelangen aan zich overrompeld te voelen door het voornemen van het college en geen ja kon zeggen.

Burgemeester Meijerman zag uiteindelijk wel in, dat zijn plan van aanpak was gestrand. Onbegrijpelijk, dat het college zo snel van zijn stuk was.

Het standpunt van de NCPN-fractie was immers al heel lang bekend bij het college en kwam dus niet als een verrassing. Heeft de nieuwe wethouder van Gemeentebelangen de rest van het college dan niet ingelicht hoe zijn fractie zou reageren tijdens de voorlichtingsbijeenkomst. Of was er een heimelijke wens van het college om de NCPN-fractie alsnog een ander standpunt op te dringen. De NCPN is niet principieel tegen opvang van vluchtelingen, maar dit zal wel in nauw overleg met de bevolking moeten plaatsvinden.

De euro komt

Met veel reclame en klaroengeschal wordt aangekondigd dat de euro per 1 januari 2002 wordt ingevoerd. Hoewel het als een zegening wordt aangekondigd blijkt dat het een drastische prijsverhoging betekent. De regering was aanvankelijk van plan wat ze anderen verbood: ze zou boetes afronden naar boven, waardoor ze met 10 procent zouden stijgen. Mede door protesten van bevolkingsgroepen, met name de winkeliers en bedrijven, was men genoodzaakt hierop terug te komen. Waarom geeft deze regering dan het voorbeeld?

De praktijk geeft aan dat de euro prijsverhogend zal werken. Het gaat tijd worden paars duidelijk te maken dat de verslechteringen niet meer worden geslikt. Zelf heeft ze jaarlijks miljarden guldens voordeel. Dit geld moet besteed worden om de wachtlijsten bij gezinszorg, bejaardenzorg en onderwijs op te lossen. Laat u niet langer knollen voor citroenen verkopen. Laat uw stem horen.

Versterk de NCPN. Meld u nu aan als lid.

NCPN afd. Reiderland
Emo Bulten tel: 332306
Albert Schwertman tel: 331666
Hans Heres tel: 521712

Finsterwolde, 26 maart 2001