Anti-kapitalistisch protest in Argentinië

Door David Camfield

Aan de vooravond van de bijeenkomst in Quebec, op 9 april 2001, stroomden meer dan 10.000 demonstranten samen in de straten van Buenos Aires om vanaf het Nationaal Congresgebouw op te trekken naar het Sheraton hotel, waar het zesde Zakenforum van Amerikaanse staten werd gehouden en de belangen van het internationale kapitaal werden voorgeschoteld aan de onderhandelaars van het FTAA (Free Trade Agreement of the Americas/ Vrijhandelsovereenkomst).

Het was een veelkleurige demonstratieve tocht die langs alle kanten opmarcheerde naar de ingangen van het Sheraton hotel: verschillende vakbonden, boeren, studenten en linkse partijen arriveerden zonder problemen bij het hekwerk rondom het hotel.

Daar, waar de colonnes elkaar ontmoetten, greep de politie in met traangas, rubberkogels en waterkanonnen. De demonstranten werden achtervolgd en verspreid in de straten van de binnenstad, terwijl de bereden politie, pantserwagens en oproereenheden hen opwachtten om aan te vallen. Momenteel is het aantal gearresteerden nog niet bekend. Kameraden uit Argentinië, Brazilië, Uruguay, Chili en elders protesteerden op diverse wijze en waren één in hun leuze: "NEEN tegen FTAA".

De politie greep in namens de kapitaalbezitters met schilden en kogels en traangas; voor diegenen die zich verzetten tegen het kapitalisme is het enig mogelijke verweer om massaal nationaal en internationaal in beweging te komen.

Nadere informatie via http//www.argentina.indymedia.org

Vertaling: Thomas Janssen.