Cubaanse minister van economische zaken optimistisch over de productie van suiker en olie.

Havana, 6 april 2001

"Cuba zal haar gestelde doelen halen voor de suikerproductie van dit jaar", zei José Luis Rodriguez, Cubaans minister van Economische Zaken, ondanks een tegenslag tijdens de oogst dit jaar. Hij zette uiteen dat de Cubaanse suikeroogst, getroffen door droogte, eind van deze maand of begin mei binnengehaald zou zijn. Hij voegde er aan toe dat de problemen van dit jaar niet onherroepelijk zijn en dat het land in staat is tot een productie van ongeveer 3,7 miljoen ton suiker.

Er is de laatste tien jaar een zware strijd gevoerd om zeker te stellen dat het land de economische druk zou overleven van de vijanden van de revolutie, aldus Rodriguez. Maar dit jaar zou volgens de minister van Economische Zaken de economie groeien ten gevolge van de successen van de toerisme- en vervoersindustrie. Hij merkte ook op dat de buitenlandse investeringen in het land opgelopen waren tot meer dan 5 miljard dollar en inspanningen om dit nog op te voeren bieden goede vooruitzichten.

Eveneens zei Rodriguez dat de olie-industrie in Cuba er goed voor staat en hij voorspelde verdere groei. Vorig jaar produceerde Cuba meer dan 3,2 miljoen ton Cubaanse olie, toereikend voor 52 procent van het nationale elektriciteitsverbruik. Hij is optimistisch in de verwachting dat Cuba in de komende jaren zal kunnen voldoen aan 70 procent van de vraag, met een totaal verwachte jaarlijkse productie van 6 miljoen ton olie.

Vertaling: Thomas Janssen