Interview met Ljiljana Milanovic

Waarom zit haar man in de gevangenis?

Door Klaus von Raussendorff

Vraag: Uw man, Dragoljub Milanovic, was, tot de overval op de Servische TV (RTS) op 5 oktober 2000, vier jaar lang directeur van de zender. Sinds 13 februari zit hij in voorarrest. Wat wordt hem ten laste gelegd?

L.M.: Hij wordt ervan beschuldigd de medewerkers bij de TV niet gewaarschuwd te hebben, dat de NAVO het TV-station op 23 april 1999 met raketten zou aanvallen. Niet de NAVO, maar hij wordt ervoor verantwoordelijk gehouden dat bij de aanval 16 mensen, die in het gebouw waren, omgekomen zijn.

Vraag: Maar zelfs als men met deze ongehoorde logica meegaat, waarbij voor een moord het slachtoffer en niet de dader de schuld heeft, dan zou uw man dus van tevoren op de hoogte moeten zijn geweest van deze aanval?

L.M.: De politie heeft vóór de arrestatie van mijn man 52 getuigen verhoord. Er was niemand bij die zei op die dag op een aanval te hebben gerekend. Maar kort na het bezoek van Carla del Ponte, de hoofd-aanklager van het Tribunaal dat door de VS en hun bondgenoten in Den Haag is opgezet, werd mijn man door de politie uitgenodigd voor een 'gesprek', dat een excuus bleek te zijn voor zijn arrestatie. In feite had mijn man ook tot de slachtoffers kunnen behoren. Op het moment van de aanval was hij in het gebouw, omdat hij moest wachten op de uitslag van het op die dag gehouden gesprek van onze president Milosevic met de Russische minister-president Tsjernomyrdin. De medewerkers van CNN, die regelmatig in het gebouw aan het werk waren, waren die dag niet aanwezig. Misschien hebben zij iets geweten. Maar mijn man zou zelfmoordneigingen moeten hebben gehad, om zich willens en wetens over te leveren aan de NAVO-bommen waarmee wij Joegoslaven helaas constant rekening moesten houden.

Vraag: Wraak-justitie in de 'democratisch' geworden landen is niet nieuw. Wat zit daar achter?

L.M.: Bij de aanval op de TV op 5 oktober werd mijn man door de knokploegen van de 'democratische' oppositie ruw in elkaar geslagen. Hij is de eerste die onder valse beschuldigingen werd gearresteerd. Hij had allang weer vrijgelaten moeten worden. Ik ben bang, dat na het uitsluiten van duizenden personen uit hun voormalige functies de arrestatie van mijn man alleen maar het voorspel is van een systematische en massale politieke vervolging. Vooral Slobodan Milosevic moet worden gecriminaliseerd, omdat hij het symbool is geworden van het verzet tegen uitbreiding van de NAVO naar het oosten. In het Westen zou men zich ervan bewust moeten zijn, dat dit alles onder het mom van een zogenaamde democratisering geschiedt. Wij hebben dringend behoefte aan de hulp van de echte democraten in het Westen.

In gesprek met Ljiljana Milanovic, de echtgenote van de voormalige directeur van de Servische radio- en TV-zender RTS. Bron: Junge Welt, 27 maart 2001, Klaus von Raussendorff (Belgrado). Vertaling Toos Plug.