Militaire NAVO-manoeuvres gepland in Georgië

Tbilisi, 23 januari 2001

Volgens een woordvoerder van het 'NAVO-bondgenootschap voor vrede' zullen er in juni van dit jaar in Georgië militaire manoeuvres plaatsvinden met deelname van marine, land- en luchtmacht van 10 NAVO-landen en zes partnerlanden (!). Een delegatie van NAVO-autoriteiten inspecteerde het militaire vliegveld van Seneki en verkende de streek rond de stad Poti in West-Georgië aan de Zwarte Zee, waar de manoeuvres zullen plaatsvinden.

Deze oefeningen heten 'Samenwerkende partners 2001' en omvatten 2000 peletons, 40 oorlogsschepen en 15 vliegtuigen en helikopters en zijn bedoeld als praktijkoefening voor de deelnemende landen die hun strijdmachten bundelen voor humanitaire interventie, aldus die woordvoerder.

De NAVO-autoriteiten en hun partners van de generale staf van Georgië stelden de details vast voor deze manoeuvres, zetten een internationaal hoofdkwartier op en bespraken de voorbereidingen.

De oefeningen maken deel uit van het NAVO 'partnership for peace'-program, gestart in 1994 met het doel militaire samenwerking met landen die geen lid van de NAVO zijn, speciaal landen van het voormalige Warschaupact.

Deelnemers zijn dit jaar: de NAVO-leden VS, Engeland, Frankrijk, Duitsland, België, Italië, Spanje, Nederland, Griekenland en Turkije en zes partnerlanden: Zweden, Oekraïne, Roemenië, Bulgarije, Azerbeidzjan en Georgië. Volgens de woordvoerder zal Rusland niet deelnemen aan deze manoeuvres.

Vertaling Thomas Janssen.