Waardigheid tegenover barbaarsheid

'Twee jaar later: De waarheid over de NAVO-agressie'

Door Klaus von Raussendorff (*)

Op deze tweede verjaardag van de aanval van de NAVO op Joegoslavië zijn wij, vrije mensen uit de hele wereld, in Belgrado bij elkaar gekomen om het dappere Joegoslavische volk, dat vrijheid, waardigheid en universele menselijke en sociale waarden heeft verdedigd, onze eer te bewijzen. Wij eren vooral hen, die door deze misdadige agressie hun familieleden en huis en haard hebben verloren (deel 2 en slot).

Net zoals de NAVO de Serviërs met bommen bestookt en hen en andere inheemsen uit hun historische vaderland Kosovo en Metohija verdrijft, stelt ze een ad-hoc-tribunaal samen met schending van heel het internationale recht om haar eigen misdaden te verbloemen. Ze ontvoert Servische leiders, zet ze onwettig gevangen en maakt de wereld wijs dat zij de schuld zijn van de dodelijke acties van de NAVO. Daarmee boren de NAVO-leiders ook elk redelijk denken de grond in.

Enkele leiders in Joegoslavië bieden de NAVO-regeringen hun diensten aan. Maar geen enkele schending van de nationale waardigheid, hoe groot ook, en geen enkel bedriegen van gewone mensen, kan de leidende kringen van de VS en hun bondgenoten tevreden stellen. Zij hebben geen vrienden, alleen maar toekomstige slachtoffers.

Wij willen:

  1. de NAVO moet zich terugtrekken uit de Servische provincies Kosovo en Metohija en uit de gehele Balkan.
  2. Het waarborgen van de Joegoslavische soevereiniteit en territoriale integriteit conform resolutie 1244 van de Veiligheidsraad moet daadkrachtig uitgevoerd worden.
  3. Het Joegoslavische leger en de politie moeten naar Kosovo en Metohija terugkeren en ze moeten toestemming krijgen alle Joegoslavische grenzen, vooral de grenzen met Macedonië en Albanië, te bewaken.
  4. Het terroristische UCK moet ontwapend en ontbonden worden en haar criminele leiders voor het gerecht gebracht.
  5. De vluchtelingen en de uit Kosovo verdreven mensen moeten zonder gevaar en veilig naar hun huizen, boerderijen en werkplekken kunnen terugkeren; zij moeten door de NAVO-regeringen schadeloos worden gesteld voor elke door de NAVO en het terroristische UCK aangerichte schade.
  6. Kosovo en Metohija moeten deel blijven uitmaken van Servië. Onder de huidige omstandigheden van terreur, etnische zuiveringen en bezetting mogen er geen verkiezingen worden gehouden. De terugkeer van 350.000 verdreven Serviërs en andere niet-Albanezen is de absolute voorwaarde voor een multi-etnisch, multicultureel en multireligieus Kosovo en Metohija, alsook voor vrije en democratische verkiezingen.
  7. De leiders van de NAVO en de NAVO-regeringen, vooral de oud-president van de VS, Clinton, en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, Javier Solana en anderen moeten voor hun misdaden tegen de vrede en de mensenrechten voor het gerecht worden gedaagd. De NAVO-regeringen moeten Joegoslavië en de Balkan en ook alle individuele slachtoffers wegens leed door de oorlog aangedaan schadeloos stellen.
  8. Het westen moet onverwijld beginnen met het schoonmaken van alle gebieden, die door massavernietigingswapens - inclusief het zwak radio-actieve afval van het verarmd, met plutonium verrijkt, uranium en de giftige, chemische stoffen, die door de NAVO-bombardementen op raffinaderijen, chemische en andere fabrieken vrijgekomen zijn - besmet zijn geraakt.
  9. Er is een lastercampagne gestart tegen Joegoslavische politici, die zich hebben verzet tegen de NAVO-agressie. In de nasleep van deze campagne volgen arrestaties uit hoofde van politieke overwegingen en onwettige gerechtelijke procedures. De in elkaar gezette beschuldigingen tegen oud-president Milosevic zijn een poging, de misdaden van de NAVO te vergoelijken en over de hele wereld iedereen, die voor vrijheid en onafhankelijkheid opkomt, te bedreigen. Dragoljub Milanovic en Rade Markovic moeten ontslagen worden uit hun illegale, politieke hechtenis. Er moet onmiddellijk een eind gemaakt worden aan het kapotmaken van de goede naam van politieke tegenstanders, alsook aan pesterijen, intimidaties, lijfelijk geweld en het willekeurig ontslaan van directeuren en hoogopgeleid personeel in fabrieken, ziekenhuizen, scholen en bestuurlijke apparaten. Het gaat hier heel duidelijk om schendingen van de mensenrechten.
  10. Het Tribunaal in Den Haag, een politieke instantie, die ingesteld werd om de Serviërs te verketteren en de NAVO-misdaden te rechtvaardigen, moet definitief ontbonden worden. De slachtoffers en hun nabestaanden moeten schadeloos gesteld worden wegens illegale arrestatie, inhechtenisneminmg en ter dood brengen.

Wij doen een beroep op alle vrijheidslievende mensen van diverse politieke komaf en van verschillende etnische en religieuze groeperingen: laten wij schouder aan schouder staan. Laat ons de waarheid verdedigen tegen de leugens in de media. Laat ons het recht op gelijkheid van alle landen, vooral de kleine en 'onderontwikkelde', verdedigen. Laat ons het recht van de eenvoudige mensen in de hele wereld op een menswaardig en veilig bestaan verdedigen.

En laat ons samenwerken om hen te ondersteunen, die zich verzet hebben tegen de poging van de NAVO om onze wereld opnieuw te koloniseren.

Verdedig het Servische volk, dat zich tegen de NAVO heeft verzet.

Laat ons de slachtoffers van de NAVO-agressie tegen Joegoslavië gedenken.

Nergens op de hele wereld mag dit nog een keer gebeuren.

Het Forum van Belgrado voor een wereld van gelijkberechtigden.

Actieprogram

  1. Meer voorlichting in onze landen over de waarheid van deze NAVO-agressie.
  2. Eis tot afschaffen van het illegale internationale straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTFY). Verdediging van de voormalige president van de Federale Republiek Joegoslavië Slobodan Milosevic, alsook de voormalige directeur van de Servische TV (RTS) Dragoljub Milanovic en alle slachtoffers van de politieke repressie.
  3. Het thema aansnijden van het verantwoording afleggen door Carla del Ponte, Michael Jackson, Bernhard Kouchner en anderen wegens het instandhouden van de Albanese terroristische troepen.
  4. Volhardend eisen van schadeloosstellingen door de NAVO-lidstaten voor de tijdens de agressie veroorzaakte schade.

(*) Verklaring van het Forum van Belgrado - Internationale Conferentie 'Twee jaar later: De waarheid over de NAVO-agressie', 24 maart 1999 - 24 maart 2001. Te Belgrado, Joegoslavië, op 22 en 23 maart 2001. Vertaling: Toos Plug.