Actie leidt tot resultaat!

Gehandicapten krijgen hun prijscompensatie

Van een correspondent

De NCPN-afdeling Lemsterland heeft zich fel verzet tegen het niet uitbetalen van de prijscompensatie WVG-vervoersbijdragen voor het jaar 2000 en tegen de pogingen deze bijdragen voor jaren te bevriezen. Om te voorkomen dat ook voor het jaar 2001 geen prijscompensatie zou worden verstrekt hebben de direct belanghebbenden een petitie ingediend waarin een prijscompensatie werd geëist en waarin, gezien de enorm gestegen vervoerskosten, eerder een extra verhoging op zijn plaats zou zijn.

Een in november vorig jaar door de NCPN-fractie ingediende motie voor een prijscompensatie voor 2001 werd met goedvinden van de gemeenteraad aangehouden voor verdere advisering. Behandeling ervan werd steeds uitgesteld, wat de NCPN ertoe bracht deze gang van zaken in een open brief aan de orde te stellen en waarin de NCPN zich afvroeg of men niet bezig was verlaging van de bedragen voor te bereiden. Toen daarna echter ook het cliëntenplatform zich achter het uitbetalen van de prijscompensatie opstelde moest het College van B&W zijn pas nog geformuleerde standpunt van niet uitbetalen herzien en de raad voorstellen alsnog de bedragen aan de prijsstijging aan te passen. Het moet van achter de heldeuren komen, maar ook in deze tijd kunnen actie en doorzettingsvermogen tot resultaat leiden. De NCPN-afdeling Lemsterland gaf na het positieve raadsbesluit een openbare verklaring uit:

Op de bres voor gehandicapten

Na meer dan vijf maanden touwtrekken heeft de Gemeenteraad toch een besluit kunnen nemen over de prijscompensatie voor de taxi/vervoersbijdragen Wet Voorzieningen Gehandicapten. De Raad heeft unaniem besloten deze bedragen voor dit jaar met 2,5 procent te verhogen, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2001. De NCPN-raadsfractie heeft tijdens de raadsvergadering van 23 april jl. gezegd dat de voorgestelde verhoging, gezien de extreem gestegen vervoerskosten en het niet doorberekenen van de prijscompensatie vorig jaar, zeer bescheiden van aard was; dat het college-voorstel, overeenkomstig de door onze raadsfractie op 13 november 2000 ingediende motie, echter correct is.

Over de drijfveren en redenen waarom de besluitvorming hierover zo lang uitgesteld moest worden is naar onze mening onvoldoende duidelijkheid gekomen. Doch, dat uiteindelijk - in weerwil van een eerder B&W-standpunt - tóch besloten is tot doorberekenen van de prijscompensatie, is niet in de laatste plaats te danken aan de actie die destijds gevoerd is door de mensen die van een gemeentelijke vervoersbijdrage WVG afhankelijk zijn. Hiermee is weer eens bewezen dat de mensen zich niet gedwee bij elk voornemen tot verslechtering hoeven neer te leggen.

Meer dan eens is er de afgelopen tijd aan de orde gekomen, en ook als argument voor niet betalen van een prijscompensatie gebruikt, dat in de gemeente Lemsterland de vervoersbijdragen WVG aanmerkelijk hoger zijn dan in andere gemeenten. De antwoorden van de NCPN hierop zijn: 1. Onze gemeente mag toch wel ergens de beste in zijn en het is toch niet erg als dit een sociaal onderdeel betreft?! 2. Nog steeds liggen de bedragen in Lemsterland ver onder die van de bedrijfsverenigingen, voor de invoering van de WVG per 1 april 1994. 3. Voor hetzelfde bedrag kan door de sterk gestegen brandstofkosten, veel minder gedaan worden en dat is dan zeker zo als ook nog de prijscompensatie zou worden onthouden.

De NCPN roept de mensen op zeer waakzaam te zijn, omdat het niet uitgesloten is dat er op andere wijze aan de WVG gesleuteld gaat worden en dan zeker niet in het voordeel van de betrokkenen! De NCPN roept op waakzaam te zijn omdat er in het najaar weer besloten moet worden over doorberekening van de prijscompensatie!

Veel wordt er geklaagd dat de kosten voor de WVG zo oplopen. In die zin is het jammer dat de meerderheid van de gemeenteraad destijds de NCPN-motie voor meer WVG-geld van het Rijk voor de gemeenten afwees.

Wil men echter de gehandicapten en slecht ter been zijnden in de gemeenten de mogelijkheid blijven geven zo volwaardig mogelijk deel te nemen aan het sociaal en maatschappelijk verkeer, dan zal het Rijk met deze levensbehoefte ernstig rekening moeten houden. Het zou een schandaal van de eerste orde zijn als door belastingverlaging, waarvan vooral de rijken profiteren, de gehandicapten moeten inleveren!

Als dit gemeentebestuur onwillig blijft in het uitoefenen van druk op de regering, dan zal in de nabije toekomst het benodigde geld in de gemeente zelf gevonden moeten worden. Want op zorg voor hulpbehoevenden kan en mag niet ingeleverd worden!!

NCPN- afdeling Lemsterland, Polderdijk 36, Lemmer.