Gesprek NCPN met PCCh in Nederland.

Op 21 april 2001 vond een gesprek plaats tussen de NCPN (Wil van der Klift, Antonio Gonzalez en Alejandro de Mello) met Jorge (PCCh in Nederland).

Na een kennismakingsronde werd er ingegaan op de betrekkingen tussen de NCPN en Chilenen in Nederland de afgelopen paar jaar. Van NCPN-zijde is tamelijk veel werk gestoken in pogingen - tot voor kort vruchteloos - om een officiƫle band met de Chileense CP te ontwikkelen.

Jorge wees erop dat er na de val van de dictatuur enige verwarring was ontstaan aan Chileense zijde, want in eerste instantie had de partij alle leden gevraagd om terug te keren naar Chili. De problemen in de PCCh in Nederland waren vooral van persoonlijke aard. De PCCh in Nederland is weliswaar klein maar de leden zijn heel actief. Een van de prioriteiten is Colombia. De NCPN wil graag samenwerken met de PCCh in Nederland. De PCCh in Nederland wil ook graag samenwerken op het gebied van scholing en ideologische strijd. De ideologische voeding van de verschillende Nederlandse branches van buitenlandse CP's in Nederland kan een enorme verrijking zijn voor de NCPN. Andersom kan de NCPN een rol spelen in de ondersteuning van zulke branches. Ideologische strijd is investering op lange termijn. De positie van veel CP's is de laatste jaren erg verzwakt, maar overal zijn positieve ervaringen die samenwerking en onderlinge steun rechtvaardigen. Internationalisme is sinds de kapitalistische globalisering van de economie ook anders geworden. Wij kunnen door deze samenwerking de Nederlandse bevolking beter informeren over de werkelijke situatie in Chili. Bijvoorbeeld door informatie van de PCCh te publiceren in Manifest.

Andersom wil de PCCh in Nederland bijvoorbeeld meer informatie over de militaire basis in de Nederlandse Antillen. Antonio Gonzalez is contactpersoon van de NCPN voor Chili. Er werd afgesproken dat de PCCh in Nederland en Manifest 'gebruik' van elkaar zullen maken. Partijen spreken de verwachting uit dat deze bijeenkomst het begin zal zijn van een hechte samenwerking.