Uitspraak tuchtraad

aanklacht tegen Peper was juist

Van de redactie

 

Op 4 mei 2000 diende raadsman mr. Hans Mentink namens Peper zes klachten in tegen de KPMG, die het feitelijke onderzoek verrichtte naar de uitgaven van de leden van het college van B&W van Rotterdam over de periode 1986 tot halverwege 1999. Van die zes zijn de drie belangrijkste afgewezen. Drie andere, minder belangrijke, meer procedurele, werden - gedeeltelijk - gegrond verklaard. Tegen de betrokken accountants werden geen maatregelen genomen. Peper heeft dus gewoon gemeenschapsgeld in z'n zak gestoken! Hij voert nu, samen met z'n partner, een keihard gevecht om dit feit te overschreeuwen.

Mentink overweegt geen hoger beroep bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Dat zegt genoeg: de KPMG-accountants hadden het gewoon bij het rechte eind. Peper, die vooral een gevecht om de publieke opinie levert, heeft weinig gewonnen. Wat rest is verheviging van het schijngevecht om de echte feiten te maskeren. Mr. Mentink schreeuwt nu van de daken dat hij een claim tegen KPMG gaat vorderen. Maar er moet worden afgewacht of deze, vooral voor de publieke opinie bedoelde reactie, in daden wordt omgezet. De uitspraak van de tuchtraad heeft voor Peper geen winst gebracht. Integendeel: de kritiek van de tuchtraad aan het adres van de KPMG-accountants betreft twee vormfouten, niet meer dan dat.

De KPMG-accountants krijgen nu het verwijt zich teveel op het zoeken naar de feiten te hebben gericht en zich te weinig hebben gedragen als accountants, die een afgeronde analyse behoren te maken. Het lijkt erop dat de klacht tegen de betrokken accountants is dat hun onderzoek niet aan het licht had mogen brengen dat een reeks mensen, met Peper in de glansrol, op kosten van de belastingbetaler snoepreisjes maakte, maar dat zij alleen maar algemene bestuurlijke aanwijzingen hadden mogen geven, bedoeld "als een fundament voor een nieuw en deugdelijk administratief organisatorisch beleid". Zoiets als in Enschede wél gebeurde, waar ook geen 'daders' bij de overheid werden aangewezen, en waar de oplossing werd gezocht in een 'cultuuromslag'. De media trachten deze vormfouten nu op te blazen en op de voorgrond te plaatsen, maar de harde feiten blijven recht overeind. Volgens de tuchtraad zitten er geen grote manco's in de rapportage en de aangedragen feiten blijken te kloppen. Dat betekent dus gewoon dat Peper wederrechtelijk met belastingcenten heeft geknoeid voor minstens 64.000 gulden! Maar ondanks het feit dat de Tuchtraad zegt dat de feiten kloppen, beweert de raad tegelijkertijd dat de accountants niet met "een lange lijst met verdachtmakingen" hadden moeten komen.

De betrokken accountants zullen hun lesje wel geleerd hebben: nooit meer namen van schuldigen noemen! In feite is er in ons land nu juist al geruime tijd feitelijk sprake van een cultuuromslag: politici die fouten maken, worden niet meer ter verantwoording geroepen. Het gaat altijd om het systeem dat moet verbeteren; het gaat om een cultuuromslag. Dat er nu juist een cultuuromslag de verkeerde kant op plaatsvindt wordt er niet bij gezegd. Het beste voor Peper is als hij eerst het gestolen geld teruggeeft en dan stilletjes door de achterdeur verdwijnt.