Fidel Castro waarschuwt tegen gevolgen van FTAA

Fidel Castro 

Van redactie buitenland

Op 17 april van dit jaar waarschuwde de Cubaanse president Fidel Castro voor de gevolgen van de Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (FTAA) ter gelegenheid van een bijeenkomst, waarop hij de socialistische aard van de revolutie bevestigde op de plek waar deze 40 jaar geleden werd uitgeroepen.

Tevens waarschuwde hij dat de Latijns Amerikaanse landen op het punt stonden te worden verscheurd door de Verenigde Staten, met verwijzing naar de conferentie in Quebec om van het hele Amerikaanse halfrond een vrijhandelszone te maken.

Tijdens deze massaal bezochte gebeurtenis op de historische plek in Havanna riep Fidel de geest van de revolutie op door samen met de revolutionairen van het eerste uur en de jeugdleiders van deze generatie op het podium te verschijnen met geweren zoals die 40 jaar geleden gebruikt werden.

Hij gaf een analyse van de bedoeling van deze handelsconferentie, waarin de centrale supermacht zal pogen de voorwaarden te dicteren voor de overgave van de regeringen van de Latijns Amerikaanse landen.

Hij legde de nadruk op het feit dat "de VS hun zullen tracteren op een gul onthaal vol privileges, die een poging zijn om commerciële concurrentie en investeringen uit Europa en uit de geïndustrialiseerde Aziatische landen dicht te timmeren."

Bovendien is deze strategie gericht op het blokkeren van MERCOSUR en het verhinderen van de integratie van de Zuid-Amerikaanse staten. Hij toonde aan hoe de VS-regering de voorkeur geeft aan afzonderlijke onderhandelingen met elk land, misbruik makend van hun economische zwakte, hun ongelijke ontwikkeling, de tegenstellingen tussen hen uitbuitend en de wanhopige situatie, opgeroepen door hun grote schuldenlast.

Hij verklaarde dat vanwege de regionale relaties van totale afhankelijkheid van de VS en van de internationale financiering "sommigen niet in de situatie verkeren om zich te verzetten, anderen zich niet bewust zijn van het gevaar ingepakt te worden, of men wil helemaal geen verzet plegen". Maar hoe dan ook, niet ieder land is bereid zich zo maar op te laten slokken en er zal dus tegenstand worden geboden.

Volgens de Cubaanse president is de voornaamste taak van politieke en sociale leiders, de linkse economen en progressieve intellectuelen: het bewustzijn aan te scherpen en de vraatzucht aan de kaak te stellen van het VS-imperialisme en het risico voor de Latijns Amerikaanse en Caribische volken. "Wij weten dat Latijns Amerika en het Caribisch gebied kunnen worden verscheurd, maar niet opgeslokt", aldus Fidel Castro, doelend op de gevolgen van de FTAA, die de sociale situatie verder zullen verzieken, die "op deze wijze nooit kan worden opgelost en alleen maar nog dramatischer vormen zal aannemen."

In zijn speech somde Fidel de sociale zegeningen op van 42 jaar socialisme en verzekerde dat Cuba nog hoger mikt: "Het socialisme waar wij nu naar streven is superieur aan datgene waarvan wij in die eerste tijd droomden."

"Zonder socialisme zou Cuba de vijandigheid van negen VS-presidenten niet het hoofd hebben kunnen bieden, presidenten die met uitzondering van Carter - ik zeg het eerlijk - uitzonderlijk agressief gedrag toonden ten opzichte van ons land."

Doelend op de nieuwe machthebber in het Witte Huis, en oordelend aan de hand van de eerste stappen op het internationale vlak en het taalgebruik van zijn raadgevers en van de Miami-maffia, kunnen we een oorlogszuchtige regeerperiode tegemoetzien, totaal verstoken van enige ethiek. En hij waarschuwde, dat "ieder die aan Cuba wilde komen de vernietiging wachtte", zoals de woorden van Antoneo Maceo luidden, een van de leiders van de Cubaanse onafhankelijksoorlog. (Vertaling: Thomas Janssen)