Griekenland boycot NAVO-bijeenkomst na Turkse provocatie

Navo weg uit de Balkan 

 

Door Karolos Grohmann

Het Griekse hoofd van de admiraliteit zal een NAVO-plechtigheid in Turkije boycotten nadat Ankara goedkeuring weigerde voor zijn vluchtplan over de oostelijke Egeïsche Zee, die volgens Ankara vrij moet blijven van militaire vluchten. De woordvoerder van het Griekse ministerie van Defensie Andrea Sourbis bevestigde dat Giorgios Theodoroulakis, hoofd van de admiraliteit niet aanwezig zal zijn op de NAVO-ceremonie in Aksaz als reactie op de Turkse weigering.

Het conflict wordt in Griekenland beschouwd als een verdieping van de kloof tussen de Turkse strijdkrachten en de regering, die er juist aan werkt de relatie met aartsrivaal Griekenland te verbeteren.

Aanvankelijk meldde Theodoroulakis aan Ankara dat hij de ceremonie zou bijwonen en dat de legerhelikopter zou bijtanken op het zuidoostelijk Griekse eiland Rhodos, dicht bij de Turkse westkust. Maar Turkije weigerde een militaire helikopter dicht bij de eigen grens en verklaarde dat het eiland ligt in een gedemilitariseerde zone. Griekenland erkent Rhodos echter niet als gedemilitariseerd.

Het Turkse militaire apparaat begrijpt niets van de nieuwe koers in de Grieks-Turkse betrekkingen en sommigen grijpen dergelijke kwesties aan om de gemaakte vooruitgang te blokkeren, aldus de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, George Papandreou, volgens de 'Greek Daily Kathimerini'. Turkse functionarissen waren niet voor onmiddellijk commentaar bereikbaar. De twee NAVO-landen zijn het allang oneens met elkaar over territoriale rechten in de Egeïsche Zee en op het gedeelde eiland Cyprus. Zij waren dicht bij een oorlog in 1996 over een onbewoond Egeïsch eiland.

De Griekse regeringswoordvoerder, Dimitris Reppas, verwierp het Turkse besluit om het vluchtplan te verbieden: "Niemand kan zulke beperkingen opleggen binnen Grieks grondgebied" zei hij.

Terwijl Grieks-Turkse betrekkingen verbeterd zijn de laatste jaren, na verwoestende aardbevingen die een golf van medeleven aan beide zijden deed ontstaan, zijn de landen er niet in geslaagd om de militaire kreukels glad te strijken. In een gezamenlijke NAVO-oefening vorig jaar verbood Turkije het vliegen van de Griekse luchtmacht over enkele Griekse eilanden in de oostelijke Egeïsche Zee, met het argument dat deze hoorden tot een gedemilitariseerde zone, die bedoeld is om de spanningen tussen de twee traditionele tegenstanders te verminderen.

Vertaling Thomas Janssen.