Hema-personeel laat zich niet kisten

 

Van de sociaal-economische redactie

"Het zal me geen worst wezen", zei de medewerkster van de Hema, toen er aan haar werd gevraagd of ze voor dat half procentje meer nou wel moest staken. "alle anderen bij Vendex KBB krijgen wel acht procent, moeten wij het op een koopje doen, omdat we Hema zijn? Wilden ze ons de kleine voorsprong wat de jeugdlonen betreft, ook nog afpakken. En toen bleek dat ze dat niet konden redden probeerden ze die centjes op een andere manier binnen te halen."

Deze en andere uitspraken van het actievoerende personeel, geven een beeld van de actiebereidheid. Eigenlijk zeggen ze ook dat ze decentrale CAO's maar niks vinden, omdat dit de mogelijkheid geeft zelfs verschillende onderdelen van één en hetzelfde concern tegen elkaar uit te spelen. Toen dat niet lukte kwam van directiezijde zelfs de werkgelegenheidschantage weer boven tafel. Maandag 21 mei mochten de Hema-werknemers het genoegen smaken een brief van de directie te krijgen, waarin hen onder andere werd meegedeeld dat door de acties het voortbestaan van de winkelketen in gevaar werd gebracht. "Werk zat", was de vrij algemene spontane reactie.

De stakers sleepten er uiteindelijk niet alles uit. De bonden gingen akkoord met 7,5 procent, zij het dat de datum van invoering wel op 1 juni gesteld werd. Met het huidige inflatieniveau van 4,9 procent geen vetpot, maar toch meer dan vóór de stakingen. Actie loont.