Alternatief PDS-programma

Socialistische hervormingspartij

Door Rolf Priemer (*)

Begin mei verscheen binnen de PDS een alternatief concept-programma van Monika Balzer uit Hamburg, Ekkehard Liebram uit Leipzig, Dorothée Menzner uit Hannover en Winfried Wolf uit Berlijn. Ze wijzen erop dat hun concept-programma uitgewerkt werd door leden van de PDS, die van zichzelf zeggen dat ze tot diverse stromingen binnen de PDS gerekend moeten worden: het Marxistisch Forum, het Communistisch Platform en een onafhankelijk links persoon uit het voormalige West-Duitsland.

Bij de uitwerking werden drie punten samengevoegd: Ten eerste hebben ze ingeschat, dat een nieuw partijprogramma vóór de verkiezingen van de bondsdag in 2002 niet nodig en nuttig is en dat het bestaande programma van 1993 genoeg politieke basis biedt. Ten tweede de inschatting, dat de meerderheid van de leiding in de PDS een dergelijk conceptprogramma tóch zou inbrengen en zou proberen een koerswijziging door te voeren. Ten derde de zekerheid, dat in dát geval voor een zakelijk verloop van het programmadebat, een conceptprogramma, dat binnen korte termijn opgesteld wordt en een duidelijke continuering is van het bestaande program uit het jaar 1993, een grote hulp zou zijn en beslissend voor de identiteit als socialistische partij.

De kritiek is, dat het door Gabi Zimmer (PDS-leiding, red. M.) ingediende concept in geen enkele commissie of afdeling van de PDS werd besproken of aangenomen en dat het een duidelijke koerswijziging betekent. Er ontbreekt een nauwgezette analyse van de bestaande kapitalistische maatschappij en een perspectief op een socialistische maatschappij als alternatief voor het kapitalisme; het streven naar winst en het ondernemerschap worden erin aangegeven als noodzakelijk voor vernieuwing en efficiënt handelen, terwijl juist de krachten van het verzet tegen de macht van de ondernemers, vooral de vakbonden, haast niet worden genoemd; de uitlatingen over het socialistische experiment in de DDR lijken heel sterk op algeheel afwijzen.

Het concept bevat ook opmerkelijke criteria voor de PDS als coalitiepartner op bondsniveau. Daartoe behoren "een omvangrijke aanpassing van de levens- en werkomstandigheden in het oosten aan die in het westen", "aantoonbare maatregelen voor een herverdeling van inkomen en rijkdom van boven naar beneden", een "stop met de herbewapening van het leger van de bondsrepubliek" en "niet meer meedoen aan de grote bewapeningswedloop".

Dietmar Bartsch, landelijk secretaris van de PDS, beloofde de samenstellers, dat op de aanstaande partijbijeenkomst in Dresden geen nieuw programma aangenomen zal worden; hij wil echter duidelijkheid hebben, vóór de verkiezingen van de bondsdag in 2002, "in welke richting de PDS zich zal ontwikkelen". Bovendien vond hij het arrogant, dat de samenstellers zichzelf als linkervleugel in de partij betitelden. Dat zou immers betekenen, dat er ook een rechtervleugel is. De PDS is als geheel links, vond hij.

We wachten nu met spanning de verdere discussie in de PDS af. De DKP moet zich beslist profileren als communistisch-socialistische kracht en zich in die richting versterken, door discussies over ons programma en door acties in het belang van de werkende mensen in ons land.

Uit: UZ nummer 19, 11 mei 2001, blz.2, vertaling Toos Plug.
(*) Rolf Priemer is hoofdredacteur van UZ.