Pamflet van de SP

Ingezonden

Beste Wil,

Met zeer veel aandacht heb ik je artikel gelezen over het pamflet van de SP. Zoals je misschien nog weet heb ik je verteld dat wij lid zijn van de SP en ik sinds een paar maanden in het afdelingsbestuur ben gekomen. Ze hebben mij vier jaar geleden gevraagd lid te worden vanwege onze ervaringen van 38 jaar CPN-lid. Dat gaat moeizaam en soms zou ik er het liefst zo weer uitstappen maar doe het niet daar ik vind dat je je ervaring moet gebruiken om ze links te houden.

Dat doe je niet door ze bot aan te vallen maar wel om ze te wijzen op hun tekort aan inzicht in diverse situaties, ze min of meer bij de hand nemen zodat ze links aan blijven houden.

Jij hebt wel gelijk, maar doet het wat ons betreft met de botte bijl, zoals CPN-ers het zo vaak gedaan hebben en wat hebben ze daar mee bereikt?

Wij zijn blij dat er zo veel eerlijke bekende Nederlanders in vertegenwoordigd zijn en dat dat al of niet vanwege de verkiezingen is doet niet ter zake. De SP is al een tijd bezig over "de uitverkoop naar de markt" en dat is een goede zaak. Jij doet voorkomen of die mensen goedbedoelde sukkels zijn die door de SP gebruikt worden voor de verkiezingen. Van Wouter van Dieren, Eltjo Klamer en Mies Bouwhuys heb ik vrij veel artikelen gelezen en gehoord op radio en TV en al ben ik het niet altijd met ze eens en zou ik graag eens persoonlijk met ze praten, dat neemt niet weg dat zij bereid zijn tegengas te geven en dat ze dat samen met de SP doen vind ik vanzelfsprekend. Bij wie zouden ze dan hun heil moeten zoeken. Het is in het landelijk bestuur toch de enige actiepartij. Als je ze lof had toegezwaaid voor hun actie en ze daarna had gewezen op de hiaten en tekorten had je het aangevuld, nu heb je het zo ongeveer in mootjes gehakt. Wat argumenten betreft heb je misschien gelijk maar wat bereik je er mee, bij sommigen en ik denk velen, weerstand! Onze kleinzoon, 28 jaar, is inmiddels historicus en wil Manifest niet van mij lezen en vindt het een bijtkrant. Ik stuur je hierbij twee kopieën mee die voor zichzelf spreken. Je ziet, wat 1 mei betreft gewoon doorgaan met samenwerken, en schrijf s.v.p. niet zo politiek hoog verheven maar meer op de gewone mensen die die krant niet zuchtend wegleggen. Dit wilde ik je toch even laten weten.

Met kameraadschappelijke groeten, Rie Stroek, ook namens Jan.
Alkmaar, 21-5-2001