Rusland bepleit een oorlogsverklaring:

Macedonië moet separatisten aanpakken

UCK-terroristen worden alweer rebellen genoemd. De plaatjes van arme Albanese vluchtelingen staan weer in de krant. Macedonië is het volgende Joegoslavië. Het Westen is nog niet klaar met het verdelen van de Balkan. 

Door Toby Westerman

Volgens officiële Russische bronnen steunt Rusland de regering van Macedonië om de oorlog te verklaren aan de UCK-separatisten, terwijl de vredespogingen van de NAVO en de Europese Unie belachelijk worden gemaakt. Verwijzend naar recente uitspraken van de eerste minister van Macedonië, Ljubco Georgievski, erkent Moskou dat politie en leger van Macedonië de situatie onder controle kunnen houden "maar dat de Macedonische strijdkrachten meer armslag zouden hebben als de staat van oorlog werd verklaard."

"De oppositie van NAVO en EU hiertegen is in feite een beperking van de offensieve actie tegen de separatisten", aldus de Russische bronnen. Dit commentaar is afkomstig van de 'Voice of Russia World Service', de officiële regeringsomroep.

Macedonië grenst aan het door de NAVO gecontroleerde Kosovo. Deze grens is een plaats voor uitgebreid illegaal verkeer van allerlei aard. Moskou verklaart: "De Albanese separatisten genieten steun van de NAVO en de EU in hun streven Macedonië op te splitsen. Het nationale rebellenleger krijgt steeds meer wapens en huurlingen van Albanese extremisten in Kosovo van buiten de grens, die de NAVO zou kunnen afsluiten als ze het zou willen".

Moskou haalt uit naar de NAVO-controle over Kosovo, waar "Albanese bewoners de demarcatiezone hebben veranderd in een broeinest van terrorisme en agressie op de Balkan". Het herstel van de openlijke blunders van de NAVO is volgens Moskou een aanbeveling dat Macedonië zich om bijstand wendt tot de Federale Republiek Joegoslavië, die Servië en een tegenstribbelend Montenegro omvat.

"Zoals de NAVO zich nu opstelt, kan Macedonië alleen vertrouwen op hulp van Joegoslavië," aldus Moskou. Volgens berichten van de omroep zou een vertegenwoordiger van de Joegoslavische staf overleg voeren met de Macedonische regering.

Secretaris-generaal van de NAVO, Lord George Robertson, en het hoofd van Buitenlandse Zaken en Veiligheid van de EU, Javier Solana, bepleiten dat de regering van Macedonië niet overgaat tot de verklaring van de staat van oorlog, vooral omdat de huidige coalitie in Macedonië uiteen kan vallen na een dergelijke verklaring. Volgens de 'Deutsche Welle', de officiële Duitse regeringszender, zal de Democratische Albanese Partij uit de huidige Macedonische regeringscoalitie stappen als de oorlog wordt verklaard. De toekomst van deze coalitie blijft twijfelachtig, omdat etnisch Albanese politici een grotere onafhankelijkheid voorstaan voor de Albanese minderheid in het land - een situatie die hevig bestreden wordt door de Macedonische meerderheid.

De president van Macedonië, Boris Trajkovski, noemde de Albanese separatisten een 'misdadig element', maar riep tegelijk op tot een hervormingsprogram, dat het land kan verenigen tegen de afscheidingsbeweging. Trajkovski beschreef de rebellen als een dreiging van buitenaf; hij gelooft dat de steun tot afscheiding buiten 's lands grenzen ligt.

Internationale waarnemers, waaronder die van de 'Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa' (OVSE) spreken over de mogelijkheid dat de separatisten vluchtelingen niet toestaan het slagveld te verlaten en zodoende de burgerbevolking gebruiken als een menselijk schild.

Om hen die vluchten voor het geweld te helpen, hebben Macedonische strijdkrachten aangekondigd dat zij iedere ochtend voor enkele uren een 'staakt- het-vuren' zullen instellen en dat zij transport willen verzorgen voor vluchtelingen uit de omstreden gebieden. Volgens de waarnemers verkiezen sommige burgers in de gevechtszone te blijven en niet weg te vluchten naar een onzekere plaats. (Vertaling Thomas Janssen)