Vlaams Blok wil zich witwassen

Van een correspondent

Het Belgische Vlaams Blok (VB) wordt sinds enige tijd in het nauw gedreven door allerlei affaires. Het is dan ook geen toeval dat deze racistische en fascistische partij zich precies op dit moment op een agressieve manier keert tegen de communistische partij PvdA, tegen enkele bevrijdingsbewegingen in de Derde Wereld en tegen progressieve NGO's. Om zichzelf weer aanvaardbaar te maken, gebruikt het VB een beproefd recept: anticommunisme.

Met behulp van dit handelsmerk hoopt deze organisatie enkele bondgenoten te vinden. Het is in dit kader dat we de onbesuisde aanval moeten zien van het VB tegen het Internationaal Communistisch Seminar dat plaatsvond in Brussel van 2 tot 4 mei 2001. Het thema van de conferentie was de analyse van de globalisering en het antwoord dat daarop geformuleerd kan worden. Ook de NCPN was er vertegenwoordigd. De conferentie onderstreepte dat het kapitalisme niet in staat is de groeiende kloof tussen rijk en arm op te lossen, maar die integendeel verergert.

Partijen en organisaties van communisten en werkers uit 38 landen, van Cuba tot Zweden, van de Verenigde Staten tot Zuid-Afrika, stelden hun standpunten en analyses voor. De vertegenwoordigers uit de Filippijnen en Colombia illustreerden hoe de imperialistische terreur, onder leiding van de Verenigde Staten, deze volkeren hebben verplicht zich te verzetten, ook met wapens, tegen de doodseskaders, tegen de paramilitaire terreurbendes en tegen de legers en de regeringen die er de leiding over hebben. De bevolking en de revolutionairen uit die landen bevinden zich in een vergelijkbare situatie als Vietnam in de periode 1945 - 1975.

Het Vlaams Blok slingert beledigingen naar het hoofd van professor José Maria Sison, die jarenlang gevangen zat onder dictator Marcos en vandaag politiek vluchteling is in Nederland, ex-voorzitter en oprichter van de Communistische Partij van de Filippijnen, en expert van het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen voor de vredesonderhandelingen met de Filippijnse regering. Het volstaat hier te zeggen dat professor Sison te laat kwam op de conferentie omdat hij tot 2 mei deelnam aan de inter-Filippijnse vredesonderhandelingen die in Oslo plaatsvinden.

Het is geen toeval dat het VB de bevrijdingsbewegingen van Colombia en de Filippijnen aanvalt op een moment dat deze, op basis van een volgehouden werk van bewustmaking, organisatie en actie aan de zijde van de onderdrukte bevolking, een internationale erkenning hebben opgebouwd die zich vertaalt in vredesonderhandelingen op uitnodiging van verscheidene Europese regeringen.

Op een ogenblik dat steeds meer mensen het Vlaams Blok ontmaskeren als een fascistische en racistische partij, wil deze, naar het voorbeeld van haar leermeester Goebbels, de antifascisten en democraten verdelen op basis van anticommunistische leugens.