Ontmoeting met Abelardo Curbelo van de PCC

Rechts: Abelardo Curbelo 

Door Alejandro de Mello

Abelardo Curbelo, verantwoordelijke van de afdeling Europa van de internationale afdeling van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Cuba (PCC) ontmoette, op initiatief van de NCPN, op 8 mei jl. een aantal belangstellenden op de Cubaanse ambassade.

Tijdens de ontmoeting in de ambassade waren onder meer aanwezig vertegenwoordigers van de Initiatiefgroep Opheffing Blokkade VS tegen Cuba, het Latijns Amerika Centrum, de organisatie Solidariteit Tussen de Volkeren en de NCPN.

Na een kennismakingsronde hield Abelardo Curbelo een inleiding over de situatie in Cuba. Hij noemde 1989 als het begin van de economische crisis in Cuba die ontstond door het wegvallen van de handelspartners van het Warschau-pact. Tussen 1989 en 1993 kromp de economie van Cuba met 35 procent in. Cuba heeft dit weten te overleven door strijd en solidariteit. Vanaf het congres van de PCC van 1997 zijn maatregelen genomen om op een socialistische wijze de economie te laten groeien met minimaal 4 procent per jaar. Ondanks de blokkade die door de VS aan de rest van de wereld wordt gedicteerd is de economie van Cuba in 2001 hersteld tot het niveau van 1989. Dit is een grote overwinning van de Cubaanse revolutie!

De economie van Cuba verschilt kwalitatief van die van andere Latijns Amerikaanse landen vanwege het feit dat deze onafhankelijk is van die van de Verenigde Staten.

Juist in deze economisch moeilijke tijd is er voor gekozen om de bevolking politiek te mobiliseren. Er is op ideologisch gebied een grote veldslag geleverd. Er zijn discussies en debatten georganiseerd, toegankelijk voor de hele Cubaanse bevolking, over de huidige situatie in de wereld. Er is veel aan informatie en educatie gewerkt en het sociaal beleid is versterkt. Ondanks het gebrek aan middelen zijn de sociale voorzieningen en de collectieve sector succesvol verbeterd. De wereld wordt gedomineerd door een neoliberale economie waar juist de sociale voorzieningen en de sociale sector steeds verder afgebroken worden. Hiermee is bewezen dat de neoliberale weg fout is en dat het socialisme daar het antwoord op is. Het is een grote uitdaging voor Cuba en de resultaten zijn opvallend positief. Cuba waarschuwt voor het gevaar van de Free Trade Area of the Americas (FTAA). Het is een vorm van economische annexatie waarin de economie van de Latijns Amerikaanse staten ondergeschikt wordt gemaakt aan die van de Verenigde Staten. Nu, tien jaar na de economische crisis, kunnen wij zeggen dat het wel mogelijk is om buiten de dominantie van de Verenigde Staten door te gaan met een onafhankelijke politieke positie via de weg van het socialisme.

Na deze inleiding ontstond een levendige discussie met Abelardo Curbelo over:

  1. de mogelijkheid om Cuba een prominente rol te laten spelen in de wereldwijde discussies over de globalisering van de neoliberale kapitalistische economie;
  2. het versterken van de internationale solidariteit met Cuba in het bijzonder voor het opheffen van de economische blokkade.

Het was een zeer enthousiasmerende en inspirerende ontmoeting die hopelijk zal leiden tot een verhoogde betrokkenheid van alle aanwezigen in de strijd voor het socialisme.