Brinkhorst waarschuwt boeren in geruimde gebieden

"bezint eer gij opnieuw begint"

Door Jan Cleton

Draconische maatregelen zullen de Nederlandse veehouderij treffen. Naast de evenhoevigen, de MKZ-gevoeligen, moet nu ook het pluimvee er aan geloven. Minister Brinkhorst doet niet aan discriminatie als het om solidariteit gaat in het belang van de Europese richtlijnen. Is het teveel gezegd als gesteld wordt dat varkenspest, dioxinekippen en MKZ niet voldoende bijgedragen hebben aan het verwerkelijken van de Europese bezuinigingsdrift op de landbouwsubsidies?

De globalisering, zeg maar het wereldwijd invoeren van de kapitalistenwetten, verdraagt zich steeds minder met subsidies. Dat wisten ze in Brussel ook allang. Maar hoe verkoop je dat aan een groot deel van je electoraat?

Door middel van de varkenspest dachten ze de goddelijke voorzienigheid aan hun kant te hebben. Evenzo gold het de dioxine-'besmetting' bij het pluimvee en last but not least de mond- en klauwzeer'epidemie'.

Maar nu dreigt dat, met de vergoeding van overheidszijde voor geruimde veestapels en de 'goedwillendheid' van de boerenleenbanken, de gedupeerden opnieuw willen beginnen, moest er een ander signaal afgegeven worden. En dat deed Brinkhorst dan ook!

"De inkrimping van de varkensstapel met eenderde als gevolg van het mestbeleid is nog maar een begin", voorspelde Brinkhorst. "De Nederlandse boeren moeten overschakelen van bulkproductie naar kwaliteit. De hele Nederlandse landbouw moet op ecologisch verantwoorde wijze produceren. We moeten ook supermarkten dwingen te concurreren op zaken als dierenwelzijn en voedselveiligheid." Of die supermarkten dan ook maar de taken van de keuringsdiensten moesten overnemen, in de vorm van een soort 'vee-arbodienst' werd tijdens de persconferentie niet beantwoord. Wel werd het welzijn van dieren, en daaraan gekoppeld het welzijn van mensen, aangevoerd als belangrijkste argument. Allemaal wat vreemd, als je bedenkt dat de rigoureuze inkrimping van de Nederlandse veestapel al jaren in de beleidsnota's vermeld staat. Maar ja, als God niet meer voldoet, is het goed een Brinkhorst, als landbouwminister, achter de hand te hebben.