Michel Collon liep nierkanker op onder de bommen van de NAVO

 

Vijftien Belgen vertrokken in mei 1999 naar Joegoslavië om beter de inzet van de oorlog tegen dat land te begrijpen. Onder hen Michel Collon, omringd door enkele arbeiders van de automobielfabriek Zastava, die door de NAVO werd gebombardeerd. (Foto Solidair)  

 

Door Han Soete

Balkanspecialist Michel Collon, journalist van Solidair, moest een nier laten wegnemen. Hij vroeg de artsen om bijkomend onderzoek naar sporen van verarmd uranium. Die vonden ze inderdaad: radioactieve stoffen in beide nieren en de schildklier. Het verband met de reizen van onze collega naar Irak en de Balkan ligt voor de hand. Daar zetten het Westen en de NAVO immers wapens met verarmd uranium in.

Ondanks de zware operatie laat Michel Collon de moed niet zakken. Hij wil een proces aanspannen tegen de verantwoordelijken van de NAVO voor deze oorlog en voor de vergiftiging die hij opliep. "Ik ben woedend op wie schuld heeft aan deze oorlog".

Tijdens de behandeling van zijn nierkanker ontdekten de artsen dat Michel Collon vergiftigd raakte met radioactieve stoffen. De behandeling is voorlopig geslaagd, maar toch zal hij verder moeten leven met de voortdurende vrees voor een nieuwe kanker. Dat maakt Michel Collon vooral zeer kwaad.

We begeven ons naar de zevende verdieping van het Bordet-instituut, een instelling gespecialiseerd in de behandeling van kanker. Michel Collon zit in de speelzaal te praten met kinderen van patiënten en vraagt de verpleegsters naar hun werkomstandigheden. "Zo kan ik mijn gedachten wat afleiden"...

Wij weten niet goed hoe we ons moeten houden. Het gesprek verloopt soms erg emotioneel en af en toe moeten we onderbreken omdat Michel te moe wordt. Zijn moed en vastberadenheid treffen ons. We willen ons medeleven tonen maar dat gunt hij ons niet. Hij spoort ons vooral aan op te komen voor de duizenden andere slachtoffers van deze wapens.

Michel Collon. Het goede nieuws is dat de operatie een succes was. De dokters hebben een nier verwijderd en er blijkt geen uitzaaiing te zijn. Ik zal dus snel herstellen. Maar het slechte nieuws is dat er sporen van uranium 235 werden gevonden. Omdat ik al verschillende keren naar Irak en Joegoslavië reisde, vroeg ik de artsen bijkomende onderzoeken te doen.

Het Bordet-instituut voor Nucleaire Geneeskunde, dat gespecialiseerd is in kankeronderzoek, voerde een reeks gespecialiseerde tests uit en vond sporen van Cesium 134, 137 en 144. Telkens afgeleide producten van Uranium 235. Dat is een afvalproduct van de nucleaire industrie, dat verwerkt wordt in de wapenindustrie. Het is een zeer giftig product. Het is eigenlijk duizendmaal giftiger dan het zogenaamde verarmd uranium.

In mijn geval gaat het dus hoegenaamd niet om verarmd uranium. Nu ja, eigenlijk zouden we niet langer mogen spreken van 'verarmd' uranium, want dat geeft de indruk dat het gaat om ongevaarlijke producten. In werkelijkheid zitten andere, zeer gevaarlijke, nucleaire afvalproducten vermengd in het zogenaamde verarmd uranium dat door de wapenindustrie in bommen wordt verwerkt. Die producten brengen ernstige schade aan de organen waarin ze terechtkomen.

Enig idee waar je die vergiftiging hebt opgelopen?

Michel Collon. De artsen gaan ervan uit dat de besmetting veroorzaakt werd door het inademen van deze stoffen tijdens één van mijn reizen door Irak of Joegoslavië.

Tijdens de bombardementen van de NAVO reisden we met een delegatie van vijftien Belgen naar Joegoslavië. We maakten er toen de film "Onder de bommen van de NAVO". We wilden de waarheid te weten komen over de bombardementen en de oorlog tegen Joegoslavië. Tijdens die reis bezochten we verschillende ziekenhuizen, fabrieken, enz. die getroffen waren door de bombardementen.

Daarna reisde ik nog verschillende keren naar Joegoslavië en bezocht ik ook driemaal Kosovo. De laatste keer om er een nieuwe film te maken die het verhaal vertelt van de achtergebleven Serviërs en Roma-zigeuners in Kosovo, dat door de NAVO wordt bezet. De situatie van die mensen is ronduit rampzalig.

Er zijn twee mogelijkheden waardoor ik besmet zou kunnen zijn. Ten eerste door het inademen van een uraniumdeeltje. Dat is duizenden malen kleiner dan een zandkorrel en kan ergens in je lichaam terechtkomen. Zo'n stofdeeltje kan daar dan omliggende cellen vernietigen, een kanker veroorzaken, of allerlei andere ziekten veroorzaken.

Een andere mogelijkheid is dat ik via het voedsel vergiftigd raakte. Deze uraniumdeeltjes dringen immers ook de grond binnen en komen zo terecht in groenten, fruit, drinkwater, enzovoort. Als je naar deze streken trekt en daar, zoals ik, vooral de lokale bevolking opzoekt en samen met die mensen groenten en fruit eet of water drinkt, loop je dus het risico besmet te raken. Net als de lokale bevolking!

Betekent de operatie nu een definitieve oplossing?

Michel Collon. De gevolgen voor mij zijn natuurlijk ernstig. De artsen stelden vast dat ik besmet werd met radioactieve deeltjes, niet alleen in de rechternier, die nu verwijderd is, maar ook in de linkernier en de schildklier.

Ik zal dus altijd moeten opletten. Er kunnen zich nieuwe kankers vormen, om het even waar in mijn lichaam en op elk moment... Voor de rest van mijn leven zal ik me regelmatig moeten laten onderzoeken en het kan best zijn dat ik ooit opnieuw onder het mes moet om een of andere kanker te laten verwijderen.

Nu moet ik mijn dochters gaan vertellen dat hun vader, die altijd een goede gezondheid had, voor de rest van zijn leven met die angst zal zitten. Dat ik voor de rest van mijn leven het ene onderzoek na het andere zal moeten ondergaan. De ene keer is het je lever, de andere keer je longen, dan weer je schildklier... Steeds weer die twijfel, die angst. Dat maakt me bijzonder boos. Voor een politiek activist en militant die nog zo veel wil doen, is dat heel hard om te verwerken.

Ik ben echt woedend op de verantwoordelijken hiervoor. Zij waren helemaal op de hoogte van de gevolgen van het gebruik van dergelijke wapens. De verantwoordelijken bij de NAVO maar ook die van de wapen- en nucleaire industrie wisten dat het niet alleen om verarmd uranium ging maar om verarmd uranium vermengd met extreem gevaarlijk nucleair afval.

Dat afval kost de nucleaire industrie handenvol geld. Ze moet het òf ergens op een veilige plaats opslaan òf het bewerken waardoor het weer bruikbaar wordt. Maar natuurlijk blijft er een derde mogelijkheid over: het radioactief afval tot wapens verwerken en het uitstorten over 'de vijand'.

En voor die laatste optie is gekozen, terwijl ze de gevaren kenden. Verschillende studies en boeken tonen aan dat zowel de militaire overheden als de industrie op de hoogte waren. Zij hebben er voor gekozen om op een goedkope manier van die tientallen tonnen radioactief afval af te komen.

Reportage overgenomen van Indymedia, belgium.indymedia.org

"Het gaat niet alleen om mezelf maar om die miljoenen mensen ter plaatse"

Michel Collon verwacht dat er in de komende jaren tienduizenden kankers en andere ziektes zullen opduiken in Irak en de Balkan. Vooral kinderen zullen daarbij het eerste slachtoffer worden.

Michel Collon. Het gaat hier niet alleen om mezelf. De plaatselijke bevolking in Joegoslavië en Irak leeft eigenlijk op een tijdbom. Ik ben daar in twee jaar tijd verschillende keren geweest, maar zij leven daar en hebben geen andere oplossing dan er te eten, te drinken en te ademen. Bovendien heb ik nog geluk gehad. De dokters hebben zeer snel ontdekt dat ik kanker had en daardoor konden ze me nog behandelen. Maar die operaties en al die tests, want ik moest tientallen onderzoeken ondergaan, kosten handenvol geld. Voor de lokale bevolking is het gewoon onmogelijk al die tests te betalen. Zij hebben geen enkele kans.

Eigenlijk wil dit zeggen dat men een hele bevolking kapot maakt. Twee jaar is een zeer korte termijn voor de ontwikkeling van een kanker, maar de komende jaren zal het aantal kankerpatiënten alleen maar toenemen. We moeten rekening houden met tienduizenden kankers en andere ziekten. Onder de kinderen zullen het grootste aantal slachtoffers vallen, omdat kinderen in hun groeifase zitten en daardoor veel makkelijker kankers ontwikkelen.

Als je daar even bij stilstaat, kan je als normaal mens toch niet anders dan vaststellen dat de NAVO-verantwoordelijken monsters zijn. Ik denk niet dat ik overdrijf. Ik ken gewoon geen woord om een dergelijke daad te omschrijven. Ze hebben ons al voorgelogen dat het om een 'schone' oorlog zou gaan, met precisiebombardementen, terwijl ze in werkelijkheid scholen, bedrijven, de watervoorziening en elektriciteitscentrales bombardeerden. Ze hebben ons ook voorgelogen dat het om een humanitaire oorlog zou gaan, terwijl ze die oorlog louter om economische en strategische belangen voerden.

En nu wordt het steeds duidelijker dat ze nu al meer dan tien jaar, sinds de Golfoorlog, liegen over het gebruik van uranium. Al meer dan tien jaar verklaren ze dat het allemaal zonder gevaar zou zijn. Ze huurden zogenaamde specialisten in die allerlei onzin uitkraamden, terwijl het gaat om producten waarvan men onmogelijk kan inschatten wat de gevolgen zullen zijn voor hun eigen soldaten, laat staan voor de lokale bevolking.

"Ik doe de verantwoordelijken van de NAVO en België een proces aan"

Michel Collon. Ik ga een proces aanspannen tegen de verantwoordelijken van de NAVO en tegen de Belgische verantwoordelijken die deelnamen aan deze criminele beslissingen. Ik wil dat zo'n proces ook positieve gevolgen heeft voor de getroffen bevolking in Irak en in de Balkan.

Het zijn die verantwoordelijken die moeten betalen voor al de nodige medische onderzoeken: Solana, toen secretaris-generaal van de NAVO, Poncelet, onze toenmalige minister van Defensie, Jean-Luc Dehaene, de toenmalige premier. Ze waren allen op de hoogte van de gevaren. Zij zijn de politieke verantwoordelijken. En natuurlijk is er ook de wapenindustrie die uit economische overwegingen dergelijke wapens produceert. Dat is een misdaad tegen de mensheid.

Ze hadden op zijn minst hun eigen soldaten en hun eigen bevolking kunnen informeren dat ze daar met zeer giftige stoffen bezig waren. Maar dat kónden ze natuurlijk niet vertellen, want dan moesten ze meteen ook uitleggen waarom ze zulke criminele wapens wilden gebruiken tegen de burgerbevolking in Irak en Joegoslavië, die ze zogezegd willen bijstaan en redden met hun bombardementen.

Maar we moeten er een proces in spoedprocedure van maken! We kunnen dit gewoon niet op de lange baan schuiven. Om de eenvoudige reden dat ik niet weet of ik er over vijf à zes jaar nog ben. Om niet te spreken van de dringende noodzaak voor alle andere reizigers naar de Balkan en Irak: ook zij moeten zich dringend laten onderzoeken. Al die mensen moeten voorzorgsmaatregelen nemen. Voor al die onderzoeken zou de NAVO moeten betalen.

Nog een boodschap voor je lezers?

Michel Collon. Ik wil vooral alle progressieven vragen niet langer te twijfelen. We moeten echt de strijd aangaan tegen dergelijke wapens. We moeten ervoor zorgen dat ze vernietigd worden en dat ze nooit meer worden gebruikt.

Het is misschien ook het moment om zich eens te bezinnen over de ware redenen achter die oorlogen. Want dat het niet om humanitaire oorlogen gaat, wordt steeds duidelijker. Maar als de middelen waarmee men die oorlog voert smerig zijn, dan moet de inzet van die oorlog ook smerig zijn. Kan België nog langer lid blijven van zo'n criminele alliantie als de NAVO?

Informeer je

Verarmd uranium, een dossier van Internationale Solidariteit over de misdaden van de NAVO. Soldaten en burgerslachtoffers getuigen, 24 blz. maart 2001, vier gulden. Bestellen bij NCPN.

Blufpoker, in dit boek legt Michel Collon de verborgen strategieën van Berlijn, Washington en de NAVO bloot en ontmaskert hun medialeugens, 456 blz. EPO, 2000. Bestellen bij NCPN.

Hoe de medialeugens ontmaskeren? Dit boek van Michel Collon is een klassieker geworden in sommige scholen voor journalistiek. In het Frans, 304 blz. EPO, 1992, 55 gulden.

Video 'Onder de bommen van de Navo'.

Vijftien Belgen gingen in 1999 naar

Joegoslavië. Onthullingen over de misdadige wapens die de NAVO gebruikte, getuigenissen over de verborgen kant van de oorlog, 42 minuten ƒ 17,50.

Bestellen bij NCPN. Mail je reacties op dit artikel naar michel.collon@skynet.be