Griekenland: tweede algemene stakingsdag

 

 

Van de redactie buitenland

Op 26 april betoogden honderdduizenden Grieken (1) tegen de afbraak van de sociale zekerheid. Nu wil de regering met de vakbonden alternatieven uitwerken. Binnen de Griekse bonden is er een stroming die van geen verdere concessies wil weten. Dankzij deze groep, de PAME , het Front van Militante Werkers van Griekenland, kwam er op 17 mei een tweede stakingsdag.

"Heel Griekenland lag plat", vertelt ons PAME-woordvoerder Pantazis. "Alle werkers en ambtenaren uit de verschillende vakbonden namen deel. De metro lag stil, artiesten, journalisten, brandweermannen en politie waren allemaal op straat. Het sterkste blok in de betoging was dat van de PAME.

De regering zegt dat er voor de pensioenen geen geld meer is en dat de mensen pas op hun 65ste met pensioen kunnen in plaats van op hun 55ste en dat pas na een loopbaan van 40 jaar. Voor sommigen betekent dat werken tot hun 70ste!

Jarenlang heeft de regering de werkgevers minder laten bijdragen aan de sociale zekerheid. Ze heeft ook haar eigen bijdrage verminderd om subsidies en steun te kunnen geven aan de sterkste bedrijven. En nu komen ze zeggen dat de pensioenkas leeg is en dat we dus langer zullen moeten werken! Eigenlijk zouden de regering en de werkgevers ons het geld moeten teruggeven dat ze ons in al die jaren hebben afgepakt. We willen terug naar het systeem van solidariteit waarbij arbeiders, werkgevers en regering elk een derde bijdragen voor de sociale zekerheid. Dat bestond vroeger, maar ze hebben er alles aan gedaan om dat niet te laten werken."

  1. In het hele land 1 miljoen, zie Manifest nummer 10)