Zus Megawati:

Pogingen om Wahid af te zetten staatsgreep

Van redactie buitenland

Een zus van de Indonesische vice president Megawati Soekarnopoetri haalde woensdag [6 juni] fel uit naar de pogingen om de bekritiseerde president Abdurrahman Wahid af te zetten. Zij vergeleek ze met een 'staatsgreep'.

Tijdens een toespraak ter gelegenheid van de viering van de honderdste geboortedag van hun vader, Soekarno, grondlegger en eerste president van het land, beschuldigde Rachmawati Soekarnopoetri ook de partij geleid door haar zus Megawati van het misbruiken van Soekarno's naam. Rachmawati's onverwachte uitbarsting vond plaats tijdens een speech ter herdenking van de oprichting van de Boeng Karno Universiteit, waarvan zij voorzitter is en die vernoemd is naar Soekarno.

Het derde kind van Soekarno bij zijn derde vrouw Fatmawati, Rachmawati, heeft in de afgelopen weken haar oudere zus verschillende keren publiekelijk beschuldigd voor de wijze waarop zij omgaat met de leiderschapscrisis van het land, waarbij zij erop aandrong dat haar zus zich terugtrekt als vice-president tot de crisis is opgelost. In haar toespraak op woensdag [6 juni] vergeleek zij de huidige pogingen, geleid door het parlement, om Wahid af te zetten met het ten val brengen van haar eigen vader in 1965 en 1966. Toen Generaal Soeharto, toenmalig hoofd van het leger, de macht overnam tijdens de onheilspellende nasleep van een vermeende poging tot een staatsgreep, waarvan de communisten werden beschuldigd. "Deze staatsgreep wordt uitgevoerd uit naam van de grondwet en democratie," zo citeerde 'Detik.com news' Rachmawati.

Megawati, het tweede kind en de oudste dochter van Soekarno en Fatmawati, staat klaar om het presidentschap van Wahid over te nemen als hij wordt afgezet of zich terugtrekt. Haar 'Strijdende - Democratische Partij van Indonesiƫ' (PDI-P) staat samen met de voormalige regeringspartij Golkar en een alliantie van anti-Wahid Moslimpartijen, vooraan bij de pogingen van het parlement om Wahid af te zetten.

Rachmawati zei dat er sterke aanwijzingen zijn dat dezelfde groep die haar vader ten val bracht probeert om de gebeurtenissen van 1965-66 te herhalen door een coup voor te bereiden tegen een wettige leider. Zij deed ook een nauwelijks verhulde aanval op de PDI-P, waarvan Megawati de voorzitter is, die het grootste aantal stemmen vergaarde (34,5 procent) bij de parlementaire verkiezingen in 1999.

Zonder de PDI-P te noemen zei Rachmawati dat de partij die de meeste stemmen kreeg bij de verkiezingen in 1999 misbruik had gemaakt van de naam van Soekarno door zijn portret te gebruiken. "Wij zien dat de partij de meeste stemmen won bij de verkiezingen in 1999 doordat zij de eigenschappen van Bung Karno (Broeder Soekarno) aan zichzelf heeft toegeschreven", zo werd zij geciteerd door de Satunet nieuws service. Het gebruik van Soekarno's portret was echter geen garantie dat degenen die het gebruikten zijn lessen hooghouden. Of deze zelfs maar begrepen hebben, voegde Rachmawati eraan toe.

Zij betreurde ook de situatie waarin het land zich bevindt, en zei dat het land overspoeld is door bitterheid en gevangen in een "scenario van desintegratie". Humanitaire waarden zijn in verval geraakt als een gevolg van geruzie tussen de politieke elite, dat de geest van elkaar helpen heeft vervangen, zei zij. "Het lijkt alsof wij onze nationale identiteit zijn vergeten, die gebaseerd is op de grondwet van 1945 en Pancasila (de staatsideologie)." Zij merkte op dat verschillende groepen strijd voeren om hun eigen belangen te bereiken, uit naam van het volk, terwijl zij daarbij de belangrijkste prioriteit vergeten, de gewone mensen die niets hebben.

Wahid, die vanaf 1 augustus geconfronteerd zal worden met een afzettingsprocedure door de Nationale Vergadering, was aanwezig in het publiek dat Rachmawati toesprak. Hij werd vergezeld door de minister van Defensie Mohammed Mahfud en de minister van Onderwijs Yahya Muhaimin.

Megawati bezocht de viering aan de universiteit niet, zij werd later op de dag verwacht op een andere herdenkingsbijeenkomst in het grootste stadion van de stad.

Bron: AFP, Jakarta, 6 juni 2001. (Vertaling J. Bernaven)