Slachting Koreaanse burgers

Volkstribunaal in New York

Van redactie buitenland

Ramsey Clark, voormalig minister van justitie VS 

Tijdens de Koreaanse oorlog (1950-1953) hebben de Amerikaanse bezettingstroepen bijna drie miljoen Koreaanse burgers afgeslacht. Een Koreaanse Waarheidscommissie organiseert nu een volkstribunaal om zo eindelijk licht te kunnen werpen op die oorlogsmisdaden.

Ze worden verwacht vanuit het noorden en zuiden van Korea, vanuit Japan, de Verenigde Staten en Europa. De overlevenden van de slachtpartijen en de familieleden van de slachtoffers zullen op 23 juni getuigen in New York. Ook Amerikaanse veteranen die ondertussen vredesactivisten zijn geworden, zullen er het woord voeren. Zij zullen beschrijven hoe de Amerikaanse generale staf de verschillende slachtpartijen tegen vrouwen en kinderen tussen 1950 en 1953 systematisch heeft gepland en laten uitvoeren.

De organisatoren verwachten ook delegaties uit de zestien landen die, onder Amerikaans bevel, hebben deelgenomen aan deze oorlog onder de vlag van de VN. Vandaag zijn nog steeds 37.000 Amerikaanse soldaten gelegerd in Zuid-Korea. Hun misdrijven en militaire oefeningen betekenen een constante bedreiging voor de gezondheid en het leven van de Koreaanse bevolking.

Het tribunaal zal voorgezeten worden door Ramsey Clark, voormalig minister van Justitie in de VS. Op 24 en 25 juni zullen de deelnemers een Internationale Mars voor de Vrede houden van New York naar Washington. Te voet of met de bus zullen ze met spandoeken langs de grote boulevards van Manhattan trekken. Hun eindbestemming is het Witte Huis in Washington.

De Nederlandse afgevaardigde zal voor Manifest berichten.