UZ-Pressefest 2001,

22 t/m 24 juni in Dortmund:

 

De Duitse Communistische Partij (DKP) en haar weekblad 'Unsere Zeit' (UZ) nodigen al hun kameraden en vrienden binnen en buiten de Duitse landsgrenzen voor de 12de keer uit voor het UZ-festival. Voor de derde keer vindt dit grootste feest van Duits links plaats in het Revierpark in Dortmund, in het oosten van het Ruhrgebied. Traditiegetrouw is het UZ-feest niet alleen een plaats waar progressieve mensen van heinde en ver elkaar ontmoeten, maar er wordt ook stevig gedebatteerd en gediscussieerd.

De politieke hoofdpunten zijn deze keer:

Op zaterdag, 23 juni, vindt op het centrale podium (Hauptbühne) van 15 tot 17 uur een internationale manifestatie met kunstenaars, speeches en groepen plaats.

Voor vrede en ontwapening

Hoe worden oorlogen gemaakt en wie verdient eraan? Met welke leugens werd de NAVO-oorlog tegen Joegoslavië voorbereid en doorgevoerd? Waarom werd Irak gebombardeerd? Wanneer komt er vrede in het Nabije Oosten? Waarom moet de bewapening van het Duitse leger (Bundeswehr) worden opgevoerd en voor welke internationale acties moet het Duitse volk militair worden klaargestoomd?

Dit en nog veel meer zijn thema's die op het UZ-feest worden bediscussieerd met deskundigen uit binnen- en buitenland.

Wij communisten treden op voor de ontwikkeling van een brede vredesbeweging, maar we belichten ook de in het imperialistische systeem wortelende redenen voor bewapening en oorlog: kritiek op de oorlog moet een kritiek tegen het imperialisme worden.

Tegen neofascisme

Sinds 1992 werden in de Bondsrepubliek Duitsland 114 mensen vermoord door neonazi's. Alleen al in 1999 vonden, volgens berichten van de Duitse regering, 19 moorden, 1457 misdrijven en 1594 arrestaties plaats. Er is geen streek, waar neonazi's niet in het openbaar kunnen optreden en hun mensonterende demagogie verspreiden. Het georganiseerde neofascisme is het topje van de ijsberg. De brede basis bestaat uit een beleid en daaruit voortvloeiende handelingen die gericht zijn tegen buitenlanders, tegen minderheden en tegen linkse politiek en posities.

De DKP wortelt in de antifascistische verzettraditie uit de jaren 1933 - 1945. Leden van de Communistische Partij van Duitsland (KPD) streden tijdens deze jaren tegen het Hitler-regime. Daarvoor betaalden honderdduizenden communisten met hun leven.

Vanaf 1945 tot op de dag van vandaag streden communisten tegen de oude, later steeds meer tegen nieuwe nazi's, hun organisaties, hun publicaties en hun publieke optreden. Op het UZ-feest wil de DKP duidelijk maken: fascisme is geen mening, maar een misdaad! En: Wie over fascisme praat, mag over het kapitalisme niet zwijgen!

Tegen sociale afbraak

Werkloosheid, dat is de bankroetverklaring van een orde, waarin het vermogen om steeds grotere waarden in steeds kortere tijd te produceren niet leidt tot groeiende maatschappelijke rijkdom en de ontwikkeling van de menselijke persoonlijkheid, maar tot massale werkloosheid, menselijke ontworteling en zich verspreidende armoede. Noch de winstgevendheid van de ondernemingen noch het dividend van hun aandeelhouders dragen bij tot de veiligheid van de arbeidsplaatsen en tot meer sociale gerechtigheid. De communisten zijn van mening dat de werkende mensen, de uitkeringsgerechtigden, de jeugd, alleen maar kunnen winnen als zij strijden. Een verbond van de tegenstanders, van het verzet, een verbond voor het voortbestaan van de democratie en de verzorgingsstaat kan dit bereiken, bijv. door middel van een 'politieke staking'.

Communistische vakbondsleden

Op het UZ-feest kan met communistische gemeenteraadsleden worden gepraat. Ja, die zijn er in Bottrop en Düsseldorf, in Reinheim en Püttlingen, in Heidenheim en Wiesbaden, in Gladbeck en Mörfelden-Walldorf, in Darmstadt en Düren en veel andere gemeenten.

Internationale solidariteit

Het socialistische Cuba heeft veel vrienden in Duitsland. Steeds is de Cuba-tent, dit jaar de 'Casa Cuba', een attractie op ons feest. Er zijn prominente gesprekspartners uit Cuba, Cubaanse keuken en dranken, en veel Cubaanse muziek. Maar er zijn ook informatie en culinaire specialiteiten uit Vietnam en Griekenland, Chili en Portugal, uit Turkije en veel meer - dat is de internationale achtergrond van het UZ-feest. Ook de NCPN zal met een stand op het UZ-feest vertegenwoordigd zijn.

Overige informatie over hoe er naar toe te komen en hoe er te verblijven zijn het beste na te lezen - als je Duits kunt lezen - op de internet-pagina van de DKP: _ HYPERLINK http://www.dkp.de of _ HYPERLINK http://www.kommunisten de

Belangstellenden kunnen zich ook wenden tot het partijkantoor van de NCPN.

Tot ziens in Dortmund op 22 t/m 24 juni - dus nog vóór de zomervakantie!!!