Griekenland bedreigd

Door Rick Rozoff

Op 30 mei jl. deed Griekenland een beroep op de internationale gemeenschap vanwege de extremistische Albanese dreiging, eerder die dag tot Griekenland gericht door een Albanees die zegt 'vertegenwoordiger' van Albanië te zijn. Volgens deze man, die zich Mehmeti noemt, is er een Albanese terroristische groep gevormd die 'Tsamouria Liberation Army' heet en in noordwest-Griekenland zal opereren.

'Mehmeti' zou vanuit Zwitserland via Radio Australië spreken; hij zei dat hij het zogenaamde 'Liberation Army' vertegenwoordigde, dat actief is in de republiek Macedonië (FYROM).

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Griekenland, Panos Beglitis, zei dat "de zieke verbeelding van bepaalde terroristische elementen, die gebakken lucht verkopen, werkelijk grenzeloos is. De strijdmacht van het Kosovo Liberation Army, met hun terroristische acties in Kosovo en FYROM, blijft een destabiliserende factor op de Balkan. Daarom dient deze door alle landen veroordeeld en geïsoleerd te worden".

De Tsami-Albanezen waren bondgenoten van het fascistische Italië en van de Duitse bezettingstroepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding van Griekenland uit de greep van de as-mogendheden in 1944 werd die kleine groep van Albanezen uit het land verdreven.

Bron: 'Athens news', 1 juni 2001, vertaling: Thomas Janssen.